У своєму блозі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів про події квітня 1945 року і про те, як польські війська потрапили в оточення німців.

«Вранці 20 квітня 1945 року, намагаючись прорватися на Дрезден в районі Діза-Боксберг, в оточення потрапили частини 2-ї армії Війська Польського. Потрапили з вини її командувача генерала Сверчевського, який «проспав» фланговий контрудар угрупування Фердинанда Шернера. В котлі виявилися частини 5-ої польської піхотної дивізії, 254-ї стрілецької дивізії 48-го стрілецького корпусу і частини 7-го механізованого корпусу другого Українського фронту маршала І.С. Конєва», - розповів Бізяєв.

Він зазначив, що маршал Конєв наказав 22 квітня нанести контрудар по флангах угруповання противника силами, які розгорнулися в зворотну сторону, 7-го гвардійського механізованого і 1-го польського танкового корпусів із заходу і трьох стрілецьких дивізій 52-ї армії зі сходу. Для підтримки наземних військ було виділено 3-й штурмовий, 2-й винищувальний, 6-й гвардійський бомбардувальний авіакорпуси. Однак завдання не було виконано.

«Виділений генералом Корчагіним загін під командуванням заступника командира корпусу генерал-майора В. К. Максимова в складі двох посилених бригад (15 танків, 17 самоходок, 2043 людини) був зупинений німцями в районі Вейсенберга, а польські танкісти продовжували наступати на Дрезден. Нарешті, втративши зв'язок з рядом з’єднань, усвідомивши, що німці громлять тили його армії, генерал Сверчевский розгорнув танковий корпус на 180 градусів», - каже Бізяєв.

За його словами, 23 квітня ситуація ще більше погіршилася: 48-й стрілецький корпус був розчленований на окремі групи, частини 7-го гвардійського мехкорпусу, 254-й і 294-ї стрілецьких дивізій виявилися оточені в Баутцені і Вейсенберге і відбивали безперервні атаки 20-ї танкової дивізії, «Бранденбурга» і «Германа Герінга», а в повітрі лютувала штурмова авіагрупа Ганса-Ульріха Руделя.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

«Для ліквідації кризи Конєв віддав наказ генералу Сверчевському припинити наступ на Дрезден, генералу Жадову повернути частину сил 5-ї гвардійської армії на південь, встановити контакт з польською армією і відновити цілісність фронту. Після чого разом з 1-м польським танковим і 7-м гвардійським механізованим корпусами завдати удару в східному напрямі у фланг, що рвався на північ німецькому угрупованню», - розповів Бізяєв.

За словами політолога, на шляху до Дизи для з'єднання з основними силами 52-ї армії загін Максимова був оточений німцями і майже весь знищений. Частини 294-ї стрілецької дивізії вийшли до своїх в смузі 116-ї дивізії. Залишки 7-го мехкорпусу і 254-ї стрілецької дивізії увечері 25 квітня вирвалися з Баутц і з'єдналися з підрозділами польської армії.

«Перше і останнє велике оточення Другої Світової Війни на Європейському Театрі Військових Дій пов'язано саме з поляками. Чи є в цьому якась зла доля?», - зазначив Бізяєв.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бізяєв розповів, чи отримає Україна транш від МВФ.

Нагадаємо, Рибчинський розповів про небезпечний синтез тоталітаризму, КДБ і імперських амбіцій.