Влада хоче в черговий раз здерти з людей гроші. Так заявила журналістка Катерина Котенкова в програмі Суть подій для каналу Знай.ua, коментуючи запропоновану владою податкову реформу, згідно з якою українцям повертатимуть частину податку в обмін на скорочення субсидій і інших видів соціальної допомоги.

Котенкова розповіла, що на думку глави комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, це буде стимулювати українців не ховати доходи, оскільки вони будуть знати, що їм буде повернута частина сплаченого ПДФО. І ця реформа не буде дорого коштувати державному бюджету. При цьому журналістка впевнена, що така реформа просто призведе до скорочення субсидій і інших видів соціальної допомоги для населення і негативно вплине на соціальну захищеність громадян під час пандемії.

«Де логіка в таких законопроєктах? Де справедливість? Виходить людина чесно заробила гроші і навіть сплатила податок, і що, знову платити податок? За що, де логіка? Логіка тільки в тому, щоб здерти побільше з людей грошей, ось і вся логіка», - заявила Котенкова.

Журналістка зазначила, що не має ілюзій з приводу нашої судової системи, але вважає, що з більшою часткою ймовірності суди визнають такі дії незаконними або це буде доведено в європейському суді. Крім цього, на думку Котенкової, є надія, що депутати зрозуміють, як відреагує населення, і не проголосують у другому читанні.

«В країні напружена ситуація з цими карантинами, роботами, зарплатами. Так може не варто намагатися здерти зайву копійку з населення? Може прорідити ряди держапарату? Думаю, половину там можна скоротити. Де у нас ще дірки в бюджеті? Двічі міністр фінансів Уманський говорить, що тільки на контрабанді ми втрачаємо 5 млрд. на місяць. Так може попрацювати в цьому напрямку? У цьому буде логіка і населення підтримає дії влади. А просто обдерти всіх в черговий раз - це хід не туди», - вважає Котенкова.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Вона зазначила, що, незважаючи на підтримку такої пропозиції Третьякової багатьма чиновниками, у законопроєкту також є і противники - Міністерство фінансів і місцеві органи влади. За словами Котенкової, Мінфін проти, оскільки вважає, що на подібне повернення ПДФО у державному бюджеті немає коштів, а місцева влада - оскільки їхні бюджети поповнюються в тому числі за рахунок ПДФО. Ціна питання - сотні мільярдів гривень.

«Аналізувати все це рано, ось коли з'явиться проєкт закону - можна буде ще поглибитися в це питання, а давати оцінку йому можна буде лише тоді, коли нові правила запрацюють. Адже, думаю, міняти прожитковий мінімум і розрахувати відсоток оподаткування таким чином, щоб після сплати податків дохід на кожного члена сім'ї не знизився нижче прожиткового мінімуму, поки ніхто не планує. Прийняли закон – і нехай буде як буде. Ну а про те, щоб підняти добробут людей, поки мова і зовсім не йде», - каже Котенкова.

Нагадаємо, Скаршевський заявив, що борг населення за газ становить понад 1 млрд доларів.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Козак розповів, як краще зберігати кошти.