5 травня Нуланд і Блінкен прибули до Києва. Представники США зустрілися з президентом України і представниками української політичної еліти. На думку багатьох експертів, цей візит дуже значимий для України.

Політолог Руслан Бортник у своєму блозі розповів про значення візиту Блінкена і Нуланд для України.

«Спочатку цей візит розглядався як чи не переломний момент в українській історії. Вся українська політична система жила як «в очікуванні років»: щось прийде – порядок наведе, ось Блінкен прийде – порядок в українській системі наведе, ну якщо не порядок, то хоча-б якусь визначеність в українсько-російських і українсько- європейських відносинах і всередині України – між владою і опозицією», - зазначив Бортник.

На думку політолога, ці очікування від початку були перебільшені і вони зазнали краху. Як зазначив Бортник, під час цього візиту жодної нової стратегічної домовленості і серйозного політичного документа не було укладено.

«У сухому залишку ми маємо справу з візитом, який не перетворився на українсько-американський саміт або платформу, де підписуються якісь документи. У мене спочатку склалося враження, що Блінкен і Нуланд їдуть в Україну з двома цілями – виступають в ролі глашатаїв і листонош», - підкреслив Бортник.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

За словами політолога, візит Нуланд і Блінкена полягав в несенні певного сигналу Європі, Росії та українській еліті. Як зазначає Бортник, за цим візитом уважно стежили Росія і Європа, щоб зрозуміти, чи будуть зміни в політиці США по відношенню до України і вибудувати свою стратегію.

«Для Росії і Європи США підтвердило курс на збереження політичної і військової підтримки України. Для Росії США видали спеціальний сигнал, чим вдарили по «хворому місцю» – по ролі релігії і православ'я. Публічна зустріч з Епіфанієм підкреслює, що США збираються посилювати ПЦУ. Епоха «байдужості Трампа» в українсько-американських відносинах проходить, і США будуть далі працювати проти російських інтересів в Україні», - зазначив експерт.

Нагадаємо, Знай.ua публікував слова Бортника, що приблизно половина депутатів живе на зарплату.

Раніше для Знай.ua Бортник розповів, про що говорити Путіну із Зеленським без Криму і Донбасу.