Український політик, народний депутат IV-VIII скликань, голова політичної партії «Рідна країна» Микола Томенко в програмі «Что дальше» на каналі «Знай24» заявив, що не вважає децентралізацію успішною.

Також він назвав три помилки, через які децентралізація не стала успішною.

Перша помилка

«Був порушений принцип ключовий – що ми створювали? Якщо подивитися концепцію урядову і закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад», це спроможна громада. Що таке спроможна громада? Це громада, яка за рахунок місцевих бюджетів здатна сформувати таку суму бюджетів, що їй вистачає на виконання всіх повноважень, які вони отримали. Тобто сьогодні в нас левова частина цих громад – оцих 1439, здається – не спроможні», - каже політик.

На його думку, місцеві бюджети залишаються дефіцитними, тому що був порушений територіальний принцип, який був задекларований. Наприклад, спочатку планувалося, що ОТГ буде складатися з 5-12 невеличких сіл, а тепер громада може складатися з кількох десятків сіл.

«У Чернігівській області я бачив цілий район. Був район, його назвали громадою. Ну не може район, де одне містечко, два селища и 30 сіл бути громадою. Це абсурд!», - вважає Томенко.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Він зазначає, що, умовно кажучи, громада повинна бути таких розмірів, що її можна за день об’їхати на велосипеді, а в Україні є такі громади, які не можна об’їхати і за півроку.

Друга помилка

«Політичний був момент. Наприклад, голови райради, які розуміли, що рад уже не буде районних, так само вирішили конкурувати, наприклад, з головою ОТГ чи мером, щоб його перемогти. Зробили громаду на рівні району під якісь партійно-політичні речі», - сказав політик.

І внаслідок таких дій, наголошує Томенко, виникли «абсолютно абсурдні» громади. Наприклад, деякі громади складаються з 4 сіл, а інші – з 40.

Третя помилка

«Наступна помилка – це принцип добровільності. В кінці, коли Кабмін вже затвердив «жесткой рукой», ніхто ж не питав добровільності чи якоїсь згоди. Сказали: «Давайте вже вибори, давайте це будем робити». Райони – я взагалі мовчу. Райони – це чисто політичне рішення під вибори і так далі», - заявив колишній нардеп.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Бортник розповів, чи виллється звільнення Коболєва в зниження ціни на газ.

Також Знай.uа повідомляв, що Скаршевський прогнозує, що тарифи будуть рости.