У програмі «Що далі?» з Любов’ю Завальнюк на каналі «Знай24» політик Микола Томенко запропонував, як реформувати вищу освіту в України: держзамовлення потрібно визначати разом із роботодавцями, а навчальні програми викладати з урахуванням функцій вузів.

Передусім політик зазначає, що в цій розмові не буде торкатися середньої освіти, оскільки вважає ситуацію з нею зовсім катастрофічною. А ось щодо вищої освіти в Україні він каже так: «Упорядкування і реформа там потрібна - це абсолютно точно».

Пропозиція Томенка полягає у тому, аби повернути відомчим закладам статус інститутів підвищення кваліфікації. Наприклад, при МВС, ФСС, тощо. Принагідно він нагадує, що сьогодні полковники в одному Харківському вищому навчальному закладі від ДСНС є також і докторами наук чи хоч кандидатами. Отже, політик наполягає на відповідному впорядкуванню цієї системи відомчим закладам.

Щодо традиційних вузів експерт також має пропозицію: держзамовлення повинне визначатися разом із роботодавцями і з урахуванням функцій навчального закладу. Принагідно Томенко згадує, що університет Поплавського випускає спеціалістів широкого профіля – економісти, юристи та інші. «В мене питання, як він може готувати економістів і юристів, він що, юридичний заклад, чи що?», - запитує він.

Популярні новини зараз
40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

На думку Томенка, варто навчальні програми об’єднати за напрямками – аграрні, медичні, політехнічні – це і оптимізує галузі. Якщо ж держзамовлення будуть регулювати чіткіше, то не виникатиме така ситуація, коли вузи випускають більше спеціалістів певних напрямків, аніж це потрібно.

Нагадуємо, Томенко заявив, що не вважає децентралізацію успішною.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Томенко розповів про свавілля забудовників у Києві.