Історично так склалося, що більшість часу Польща для українців була природнім ворогом. Постійні репресії, дискримінації, утиски прав і пацифікація – таким чином Польща відносилась до українців. У свою чергу українці відповіли повстаннями та Національно-визвольною війною, коли Богдан Хмельницький міг дійти до Варшави.

Військовий експерт, політолог і голова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов у власній програмі «Политика наизнанку» розповів про історичну складову візиту Зеленського до Польщі.

«Польська сторона запросила президентів України та Балтійських країн на зустріч, яка була приурочена до 230 років польської Конституції. Нагадаю, 3 травня 1791 була прийнята польська Конституція. Поляки говорять, що польська Конституція була другою у світі і відповідно першою на європейському континенті. Варто було польській стороні нагадати, що у 1710 році Пилип Орлик написав свою Конституцію», - зазначив Снєгирьов.

За словами експерта, це б дало можливість українській стороні мінімізувати польські наративи, що Україна розглядається, як об’єкт впливу польської сторони. На думку Снєгирьова, президенти Балтійських країн були невипадково запрошені – таким чином Польща намагалася показати, що вона створює сучасну Річ Посполиту.

«Польська Конституція 3 травня 1791 року мала виключно антиукраїнський характер. Перша стаття Конституції – «панівна релігія». На думку польської сторони, у Польщі мала існувати одна державницька релігія – римо-католицизм, перехід у інші конфесії заборонявся на законодавчому рівні. З одного боку польська сторона наголошувала, що вона підтримує розвиток інших релігійних громад і, більше того, вони знаходяться під захистом Польщі», - підкреслив Снєгирьов.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Експерт зазначив, що українці пам’ятають цей «захист» від Польщі по подіях 1930-х років на Західній Україні – тотальна полонізація, яка увійшла в історію як «пацифікація народу Галичини». Також експерт додав, що за цією Конституцією 1791 року, усі права закріплювались за польською шляхтою, тобто це означало тотальну дискримінацію українського народу.

Нагадаємо, для Знай.ua Снєгирьов розповів, чим обернеться для України закриття Керченської протоки росіянами.

Раніше Знай.ua публікував розповідь Снєгирьова про договори між Україною та Росією щодо Азовського моря, що досі не скасовані.