У світі не багато країн, які можуть робити повний замкнутий цикл виробництва озброєння, які влаштовують власну армію. Про це розповів ексзаступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості Віталій Немилостивий політологу Тарасу Загородньому у проєкті «Знай Наших» на YouTube.

«В першу чергу в цих країнах є великий внутрішній ринок для своїх військових. Це США, Китай, РФ та частково Індія. Але навіть в цих країнах є певні види озброєння, яке вони повністю не виготовляють, тому сказати, що є країни, які на 100% виготовляють для своїх військових все, не можна», - розповів він.

Немилостивий сказав, що в Україні не було раніше повних циклів виробництва озброєння. За його словами, у нас були або складальні виробництва, або виробництво комплектуючих.

«П'ятнадцять років назад я був Генеральним директором заводу «Малишева» і я мушу сказати, що ми деякі матеріали купляли в РФ у «Спецсталі», - додав Немилостивий.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Також він прокоментував заяви керівництва «Укроборонпрому».

«Мене до речі дивують заяви останніх 2-3 років «Укроборонпрому», що ми дуже критично залежимо від Росії у виготовленні танку «Оплот» - це не правда. Інше питання, що в ракетному озброєнні нам вдалося за рахунок ентузіастів створити замкнутий цикл виробництва. На даний час всі потуги зробити замкнутий цикл виробництва боєприпасів не призвели до успіху», - повідомив він.

Немилостивий розповів, що сама по собі оборонна промисловість не може існувати у вакуумі, тому Верховна Рада та уряд зробили правильно, створивши Міністерство стратегічних галузей промисловості, тому що не може бути розвинений оборонний комплекс в країні з нерозвиненою промисловістю.

«10 років тому Україна була п’ятою в світовому рейтингу країн, які торгують збройними видами техніки. Зараз ми, на жаль, знаходимось на тринадцятому місці. До речі, це була одна з причин, чому РФ свого часу знищила наше Міністерство промислової політики, створивши натомість «Укроборонпром». Тому в Україні треба відновлювання всіх інституцій і галузей, які мають вивести країну на гідний рівень у світовому рейтингу країн з розвиненою оборонною промисловістю», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Загороднього, що підтримка бізнесу в умовах кризи повинна бути більш системною.

Також раніше Загородній розповідав, що українські виробники мають суттєву конкурентну перевагу.