За якими принципами в Україні потрібно формувати професійну та політичну еліту, якщо держава прагне бути демократично?

На це питання відповів очільник партії «Сила і честь» Ігор Смешко у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

Чи не найбільшою проблемою Смешко вважає те, в Україні немає політичної еліти зі стратегічним мисленням та справжніми фахівцями. «Відразу давайте введем дефініції: національна еліта будь-якої країни складається перш за все з позапартійних професіоналів», - каже він. Експерт додає, що йдеться про такі кадри, що вже досягли певних висот у практиці чи теорії, а також займалися державною чи суспільною корисною діяльністю.

Принагідно він пояснює, хто входить до професійної та політичної еліти. До першої можна зарахувати компетентних вчителів, економістів, лікарів, військових, а також і лауреатів Нобелівської премії. Гарним прикладом у цьому контексті Смешко вважає Ілона Маска. Політичну ж еліту формують результати виборів, проведених в рамках демократичної системи. Саме їй Конституція та устрій держави дозволяє приймати рішення стратегічного значення.

Повертаючись у розмові до професійної еліти, Смешко вважає за найкраще для неї бути вузькопрофільною. «Вона є щастям будь-якої нації і народу, але вона не має права приймати стратегічні рішення в державі», - пояснює він. Так, професійній еліті не надається доступ ані до ресурсного забезпечення, ані до кадрової політики в державі.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Але це, на думку експерта, якраз-таки і помилка. «В цивілізованих країнах світу, як правило, формування політичної еліти йде за рахунок позапартійної професійної еліти», - зазначає Смешко. Тобто спершу людина вибудовує свою біографію, реалізовує себе як фахівець, робить профільну кар’єру, а вже тоді, можливо, їй вдається пробитися в політику. Цю практику він вважає корисною, адже політик, який і є фахівцем, має уявлення відповідно про свій фах, про проблеми, про необхідні кадри. Отже, його стратегічні рішення у будь-якій конкретній галузі будуть обґрунтовані.

Нагадуємо, Смешко пояснив, що членство в НАТО абсолютно зараз не на часі.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Смешко назвав головну проблему Конституцій України.