Найкращий спосіб знищення України як держави. Такі коментарі експертів з приводу прив'язки прожиткового мінімуму до середньої зарплати озвучила журналістка Катерина Котенкова в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua і розповіла, як перегляд прожиткового мінімуму парламентом відобразиться на житті українців.

За її словами, ті складові прожиткового мінімуму, які зараз закріплені в законодавстві, абсолютно не відповідають реальним життєвим потребам українців. У Міністерстві цифрової трансформації запропонували розширити базовий набір.

«На сьогоднішній день в прожитковий мінімум входять продукти харчування, непродовольчі товари, а також послуги, які нібито забезпечують нормальне функціонування людини, наприклад медичні, комунальні, транспортні», - повідомила Котенкова.

Вона зазначила, що Мінціфра пропонує розширити цей перелік послугами мобільного зв'язку та інтернету, адже сьогодні це теж відноситься до числа базових речей. Без зв'язку та інтернету не проходить ні дня, тим більше в умовах карантину, коли робота і навчання стали дистанційними.

«А як взагалі прожити людині на таку суму? Ну правда. Про які медичні і комунальні послуги йде мова? Це мізерна сума. Такий прожитковий мінімум потрібно давно переглянути і зробити його таким, який відповідає реальному. Реальному, а не тому, що там малюють», - каже Котенкова.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Журналістка розповіла, що в парламенті вже готові два законопроєкти, що стосуються перегляду розміру прожиткового мінімуму - урядовий і від голови комітету з питань соціальної політики ВРУ. Ними пропонується збільшити прожитковий мінімум на 14% в 2022 році. Однак, для цього спочатку потрібно знайти гроші в бюджеті.

Котенкова також озвучила експертні коментарі з приводу прив'язки прожиткового мінімуму до середньої зарплати. Зокрема, експерт економічних програм Українського інституту майбутнього Данило Монін впевнений, що прожитковий мінімум апріорі не може бути прив'язаний до середньої зарплати. За його словами, це означає дефіцит або колапс бюджету і економіки. Експерт оцінив цю пропозицію як найкращий спосіб знищення України як держави, а єдиним варіантом збільшення соціальних виплат бачить тільки зростання економіки.

«Якщо парламент прийме таку пропозицію і прив'яже прожитковий мінімум до середньої зарплати, то поки звичайно наслідків не буде, тому що, ймовірно, введуть якийсь перехідний період із застереженням, що найближчим часом чинний прожитковий мінімум буде вважатися орієнтиром, а в бюджет його почнуть закладати тільки при наявності коштів. Тобто це буде не більше, ніж декларацією і реальної прив'язки соцстандартів до цього показника не буде. Так, що життя краще поки не передбачається. Стрясають повітря, а реальних справ поки нуль», - підсумувала Котенкова.

Раніше Котенкова заявила, що в нашій країні трудова бідність.

Як повідомляв Знай.ua, екс-міністр соціальної політики розповів про провали в плануванні дохідної та видаткової частини Пенсійного фонду.