Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик заявив, що між екскерівником НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим та людьми Дмитра Фірташа відбулася змова щодо ринку газопостачання. Про це йдеться у статті видання “Політком”.

“Мала місце змова між екскерівником НАК “Нафтогаз” Андрієм Коболєвим та людьми Дмитра Фірташа. “Нафтогаз” дав збутам Фірташа річну ціну закупівлі газу 7,42 грн/куб. Для інших постачальників - ціна складала від 8 грн/куб. Непублічно “Нафтогаз” пояснює це тим, що “фірташі” прийшли домовлятись у березні, коли спотова ціна на газ була низькою. Не зрозуміло, правда, чому інші постачальники не знали про те, коли приходити?”, - написав Віталій Кулик.

За його словами, Дмитро Фірташ контролює 70% розподілу газу в Україні. Так, продовжує він, минулого року 22 облгази регіональної газової компанії Дмитра Фірташа розподілили 13,7 млрд куб м газу. При цьому, додає Кулик, Фірташ є власником компанії “ЙЕ Енергія”, що є найбільшим постачальником газу для населення.

“Група збутів під брендом “ЙЕ Енергія” отримала споживачів без конкуренції – у спадок від облгазів. При цьому, облгаз-збути Фірташа почали перешкоджати переходу до нових постачальників газу. Також виявилося, що найдешевший річний продукт для населення запропонували “Нафтогаз” – 7,96 грн за куб газу, і постачальники Дмитра Фірташа під брендом “ЙЕ Енергія” (облгаз-збути) – 7,99 грн/куб. Постачальники Фірташа продають більше половини газу для населення. А облгази Фірташа, з якими вони пов’язані, розподіляють близько 70% газу в країні. У всіх інших постачальників річний продукт дорожчий”, - додав Кулик.

Він зазначив, що на думку нового голови “Нафтогазу” Юрія Вітренка, рішення про ціноутворення в Україні останнім часом приймалися шляхом непрозорих переговорів між “Нафтогазом” і групою Дмитра Фірташа.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

“Сергій Голованьов стверджує, це означатиме цементування ринку під двох монополістів – групи Фірташа і групи “Нафтогаз”. У січні-лютому багато незалежних постачальників погодились купувати газ у “Нафтогазу”, за умови передачі своєї абонентської бази. Тепер вони отримали оптову ціну, яка вища за роздрібну ціну Нафтогазу, і “фірташів”. І при тому - “Нафтогаз” має базу їх абонентів, яких легко переманити до себе дешевшою ціною. І це підтримувалося Наглядовою радою НАК “Нафтогазу”? Опосередковано – так”, - підкреслив Віталій Кулик.

За його словами, таким чином у Наглядовій Раді сприяли домовленостям між “Нафтогазом” і олігархом.

“Наші розпіарені фахівці з корпоративного управління, які послуговуються Керівними принципами ОЕСР/OECD щодо корпоративного врядування держпідприємств та “найвищими стандартами” і тому подібним - “освятили договорняк” “Нафтогазу” з олігархом-монополістом, та й ще допомогли йому отримати додаткові сегменти ринку”, - додав Кулик.

Як повідомляв Знай.ua, Кущ відмітив, що у політиці державної компанії “Нафтогаз” від зміни Коболєва на Вітренка абсолютно нічого не зміниться.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Загородній зазначив, що десять мільярдів доларів невідомо куди зникли з “Нафтогазу”.