Політичний експерт та блогер Тарас Загородній в ефірі "Романенко Бесіди" з Юрієм Романенком заявив, що навіть збиткові підприємства варто залишати в державній формі, оскільки важливий синергетичний ефект.

Тарас Загородній зазначив, що навіть неприбуткові підприємства краще зберігати в державній формі.

"Чому це називається природними монополіями - їх краще тримати в державі, тому що синергетичний ефект для економіки кращий, навіть нехай вони будуть збитковими. Наприклад, "Укрзалізниця" - я взагалі вважаю, що це повинно бути планово збиткове підприємство. Тому що ті збитки, які покриє держава з бюджету (припустимо, що у них збиток буде 50 млн доларів, 2 млрд грн на рік) - синергетичний ефект для всієї економіки - це краще", - сказав Загородній.

Він зазначив, що неоліберали говорять про те, що всі державні підприємства повинні бути прибутковими, хоча це не так.

"Ось, “Укрзалізниця” - класичний приклад планово збиткового підприємства. Deutsche Bank теж не завжди прибутковий. Тому що німці розуміють, що синергія для всього - достатньо заробити гроші, щоб це було в державних руках. Головне завдання цих підприємств - щоб локомотиви оновлювалися, щоб працювала за нормальними тарифами прозора система - і все. Те ж саме стосується "Нафтогазу", - додав експерт.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, глава "Центренерго" заявив, що атомна і теплова генерація в глибокому збитку, заробляють в основному трейдери.

Окрім цього, Знай.ua повідомляв, що Прокіп заявив про "Нафтогаз", що при такій структурі він потребує трансформації.