У 2014 році українці масово збирали кошти для війська. Виникає питання, а куди вони ділись – дістались армії чи потрапили в чиїсь кишені? На це питання сучасний український мислитель, громадський діяч, філософ, футуролог і юрист Олексій Толкачов відповів у програмі «Що далі?» на каналі «Знай24».

Толкачов згадує, що з початку війни на армію збирали значні суми коштів. Тим не менш, за його оцінками близько 30-40% зібраного дійсно могло опинитися у чиїйсь кишені. «На жаль, ми негативною пам'яттю пам'ятаємо про те, що хтось нажився, хтось вкрав, хтось собі квартиру купив, хтось на Балі поїхав за ці гроші...», - зазначає експерт.

З іншого боку, українській армії, каже він, дійсно допомогли пожертви суспільства. Аби не бути голослівним, гість програми розповідає про свого знайомого, який займався зборами коштів для війська і навіть обладнав десятки танків, що мають камери заднього виду.

«Можна сказати, що самоорганізацією суспільство підтримувало армію. Інша справа, що культури у нас ще такої масової немає», - каже Толкачов. На його думку, цьому та іншим подібним процесам не вистачає прозорості, довіри та оформлених інституцій.

Принагідно Толкачов розповідає про подібні збори коштів у часи Помаранчевої революції, серед організаторів якої був і він сам. Експерт пригадує, що хлопчина, якому він сказав збирати кошти, виконував це завдання протягом 3-4 годин, а після – безслідно зник. Інший інцидент, каже футуролог, пов’язаний зі спробами встановити контроль над коштами Майдану. Ці гроші, пояснює він, мали витратити на їжу, паливо, саму організацію поселення, натомість щодня по три рази приходили гінці зі своїми вимогами.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Хай там що, але готовність українців допомогти у скрутні часи Толкачов оцінює дуже високо. «Люди дійсно готові не тільки думати про себе, люди так чи інакше готові скидатися грошима на якесь добре діло», - каже він. Тим не менш, футуролог застерігає: ці благі наміри можуть наштовхнутися на недобросовісних людей, отже, потрібно створити прозору структуру.

Нагадуємо, Толкачов пояснив, чому передача функцій держави суспільству ефективна.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Кущ назвав законопроєкт про боротьбу з олігархами обмовкою за Фрейдом.