Що стоїть за ескалацією військової напруги між Ізраїлем і Палестиною, в ефірі програми «Політика навиворіт» політолога Дмитра Снегирьова розповідає експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

«З одного боку це, певною мірою, збіг обставин, бо подібні ескалації відбувалися й раніше, - пояснює він. – Але зазвичай вони завершувалися локально і не виходили за межі дотичних зіткнень. Цього разу все загострилося саме так, оскільки відбувалося в певному політичному контексті. В Ізраїлі пройшли вибори і була доволі напружена ситуації. В Палестинській автономії мали пройти вибори 22 числа, але їх перенесли, і це теж призвело до загострення внутрішніх протиріч. Там теж всі були накручені».

Ці події збіглися в часі з останніми днями Рамадану, коли багато мусульман перебували на Храмовій горі в старому місті Єрусалима, і з Днем Єрусалима – ізраїльським національним святом. Відзначається він 10 травня, проводяться марші, люди збираються біля Храмової гори, розповідає Куса.

«Це все відбувається на тлі загострення ізраїльсько-палестинського конфлікту з кожним роком. Він не вирішувався, він погіршувався. Жодне з питань, які формують сам конфлікт: статус Єрусалима, питання біженців, права палестинців та ізраїльтян, питання створення держави Палестина і так далі, - не вирішувалися», - продовжує Ілія Куса.

Додався ще й зовнішньополітичний фактор, який додав оливи у вогонь палестино-ізраїльського конфлікту.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

«А останні роки взагалі були тяжкими для палестинців, коли Дональд Трамп був при владі. За часів його правління Ізраїль взагалі отримував зелене світло практично на будь-що. Відповідно була перенесена столиця посольства США в Єрусалим. Минулого літа ледь не відбулась анексія нових територій, і це все накручувало місцеву атмосферу», - каже експерт.

Нагадаємо, Куса розповів про перспективи примирення Ізраїлю з Палестиною.

Раніше для Знай.ua Куса пояснив, чому Байден визнав геноцид вірмен і який від цього буде ефект.