Практика показує, що в нинішній Україні краудфандинг для політичних партій не діє. Але чому? Свою думку в програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» висловлює мислитель, громадський діяч, філософ, футуролог, юрист Олексій Толкачов.

«Питання це дуже болюче. Річ у тім, що, коли людина робить фінансовий внесок, вона дає не тільки гроші - вона дає свою довіру. Психологічно і емоційно вона прив'язується до цього проєкту. Якщо ти взяв у людини сто гривень, то потім від неї не відбудешся. І не тому навіть, що вона зажадає повернути гроші - просто вона буде постійно хотіти взяти участь у справі. Адже відомо, що ми прив'язуємося не тільки до тих, хто робить нам добро, а й до тих, кому ми його робимо», - каже футуролог.

На його думку, якби наші політичні партії зібрали гроші у ста тисяч громадян, то політики після цього відчували б себе, як вуж на сковорідці. Адже ці сто тисяч осіб постійно б запитували: хто у вас депутати, чому ви внесли цю людину до виборчого списку, чому позиція вашої партії така або не така?

«Для політиків почався б справжній жах. Їм набагато зручніше діяти по-іншому: послати нафіг суспільство, поїхати в баню, поговорити з олігархом, отримати від нього два мільйони доларів, і звітувати перед ним одним», - вважає Олексій Толкачов.

Популярні новини зараз
Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він висловив думку, що для росіян самоствердження у величі - єдиний спосіб компенсувати комплекс неповноцінності.

Також Толкачов пояснив, чому Путін виявився для росіян найкращим президентом.