Футуролог Олексій Толкачов у своєму блозі «Толчок» розповів про синдром вивченої безпорадності українців, через який в масовій свідомості наших громадян зміщуються цілі і з'являється прокрастинація.

«Боротьба за зміни може тільки все погіршити. Так вважають в Україні дуже багато людей. Революція на граніті 1990 року, яка прискорила набуття Незалежності України, привела в результаті до катастрофічного погіршення життя. За що боролися, на те й напоролися. Помаранчева революція зруйнувала стабільність, і стало гірше. А Революція гідності взагалі стала каталізатором кризи, призвела до втрати територій і війни. Таким чином за 30 років державотворення сформувалася масова думка, що краще терпіти і не висовуватися», - розповів Толкачов.

За його словами, саме синдромом вивченої безпорадності пояснюються високі очікування месії, героя, політика-рятівника, який прийде і враз врятує Україну, вирішить всі проблеми. Він також вважає, що цей синдром визначає величезну прірву між владою і громадянами, як між всемогутніми володарями і холопами. При цьому, зазначив футуролог, таку владу може відчувати навіть вахтер, секретар або медсестра, які своєю волею можуть ощасливити або відкинути.

«Що ще важливо усвідомити: вивчена безпорадність призводить до колективної депресії, прокрастинації, псевдоактивності і зміщення цілей. Що ще гірше, саме вивчена безпорадність призводить до зростання агресії», - заявив Толкачов.

Експерт розповів, що нам необхідно якомога частіше фіксувати і розкривати вивчену безпорадність в своїх думках, діях, соціальних і політичних явищах, а також всьому суспільству необхідно заново вчитися успіху. Толкачов додав, що не потрібно ставити відразу грандіозні і дуже далекі цілі, а починати з малого: ставити просту, досяжну мету і насолоджуватися тим, що у нас виходить її досягати.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Ось, недавно, громадянин Данії показово помив брудний залізничний вагон Укразлізниці, чим сколихнув все українське суспільство. У Києві є спільнота «Києве Мий» - хлопці ходять і самі миють тротуари, підземні переходи - наводять чистоту. Облаштувати сквер, змусити магазин поміняти прострочений товар, зателефонувати в 102 і викликати поліцію, щоб поскаржитися на яму на дорозі. Треба починати з малого, тоді і Україна поступово зміниться. І не доведеться десятиліттями вести пишномовні розмови про "видавлювання з себе раба"», - резюмував Толкачов.

Нагадаємо, Толкачов розповів, як в Україні використовувати краудфандінг, якщо немає довіри.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Матвійчук розповів, коли творець перетворюється на ремісника.