Футуролог Олексій Толкачов діагностував в українців синдром вивченої безпорадності. У своєму блозі «Толчок» він пояснив, як це проявляється: зневіра у своїх силах, неспроможність контролювати ситуацію, посилення апатичності та пасивності.

За словами ведучого, 98% українців, тобто практично все населення держави має синдром вивченої безпорадності. Толкачов навіть зізнається, що спостерігає цей недуг часом і у себе самого.

«Його суть полягає в масовому соціальному песимізмі, при якому суспільство не робить спроб для поліпшення ситуації, навіть якщо і має таку можливість. Коротше кажучи - мовчить і терпить», - пояснює експерт.

На його думку, причини синдрому варто шукати в попередньому досвіді народу, а він, по суті, був вкрай негативним: це довга історія безрезультатних дій та марних надій. Звідси, вважає футуролог, і йдуть характерні українцям пасивність, відчуття несвободи, нездатність взяти ситуацію під свій контроль та тотальна зневіра у всьому і всіх.

Принагідно Толкачов наводить простий і зрозумілий приклад. Він стверджує, що українці ніколи не будуть виступати проти невигідних для них забудівель, зокрема, проти побудови будинку на місці дитячого майданчика. На думку експерта, люди радше змиряться з тим фактом, що всі вже куплені, аніж скажуть своє слово та перейдуть до дій.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Це, зазначає ведучий, лише один приклад смиренності та невіри у свої сили, але в державі їх знайдеться мільйон. За його словами, саме колишній негативний досвід сформував у народу страх перед ініціативою, страх зробити гірше та невіру у можливість кращих перетворень.

«Якщо боротися і намагатися щось змінити, то можна накликати на себе гнів. На основі попереднього досвіду формується безпорадність. З нею втрачається свобода, так як людина, ціле суспільство і народ у власній свідомості більше не можуть нічого змінити», - підсумовує Толкачов. Отже, він робить висновок, що так українці прийшли до своєї сьогоднішньої апатії, пасивності та зневіри.

Нагадуємо, Толкачов попередив, що вивчена безпорадність призводить до колективної депресії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Толкачов назвав передачу функцій держави суспільству ефективною.