Зарплати високопосадовців повинні відповідати рівню заможності населення. Так сказав український підприємець, письменник і громадський діяч Павло Себастьянович у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня», міркуючи про реформування держапарату.

«Такі люди не відчувають соціальну тканину суспільства», - каже гість програми про українських можновладців. Він пояснює, що держапарат зовсім не розуміє, на які проблеми щодня наштовхуються села, лікарні, школи. Себастьянович робить висновок, що справа в абсолютній байдужості, людям, які обіймають високі посади, не вистачає емпатії.

На його думку, саме з цих причин керівники держпідприємств та держслужбовці дозволяють собі наживатися сумами по 280 млн грн, а пенсіонерам залишати 2 тисячі.

Тому, стверджує Себастьянович, необхідно провести реформування держапарату, зокрема встановити адекватні межі його зарплати. «Повинна бути межа, скільки держслужбовець може отримувати у порівнянні з середньою зарплатою в країні», - пояснює він.

У цьому контексті підприємець звертається до європейського досвіду. Він розповідає, що найбільший розрив між середньостатистичною зарплатою громадянина та зарплатою прем’єра у Британії – це різниця в 6 разів. Себастьянович наводить навіть точні цифри: 2,5 тисячі фунтів становить середня зарплата громадянина і 13-15 тисяч - прем’єра. У Польщі, зазначає він, ця різниця менша: 1300 і 3000 євро відповідно.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В Україні, переконаний письменник, повинні бути такі ж межі, натомість маємо зовсім іншу ситуацію. «Якщо середня зарплатня в Україні зараз становить 12 – 14 тисяч гривень – значить 70 тисяч гривень – це верхня планка. Все! Не подобається – йдіть у приватний сектор», - підсумовує він.

Нагадуємо, Себастьянович заявив, що держава сприяє розповсюдженню монополії.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Себастьянович поділився власним досвідом ведення бізнесу.