У своєму блозі "Романенко. Важливе" політолог Юрій Романенко розповів про книгу Білла Браудера "Червоний циркуляр", де описано, як заходили західні компанії на російський ринок, ринки колишніх пострадянських країн СНД і Європи, і розвінчує міфи про великий план заходу по розвалу СРСР.

На його думку, ця книга цікава в декількох моментах. По-перше, з точки зору розуміння мотивації: чим керувалися західні інвестори, як вони бачили пострадянський простір. По-друге, що вони побачили, коли зіткнулися з тутешніми порядками, і що відбувалося, коли тутешні порядки почали цікавитися грошима цих людей. Романенко зазначив, що книга Браудера повертає нас до підстав пострадянської державності і дає уявлення про багато процесів.

Юрій Романенко, фото: скріншот з відео
Юрій Романенко, фото: скріншот з відео

"В Україні, в Росії, в інших країнах дуже поширені конспірологічні теорії про те, що захід мав великий план по розділу СРСР і ретельному розпилу всього, що було на територіях пострадянських республік. Браудер дуже дохідливо і дуже докладно показує, наскільки стихійними були всі ці процеси. Він показує, що розпад СРСР дуже несподівано звалився на еліти західних країн", - сказав Романенко.

Політолог зазначив, що в книзі описано, як люди, які не мали ніякого уявлення ні про СРСР, ні про те, які там соціальні порядки, намагалися зайти на цю територію і заробити. Крім цього, за словами Романенка, в книзі автор цікаво описує сутність російських олігархів.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Вони мислять, як люди на зоні. Ні в якому разі не можна показувати свою слабкість, якщо знаєш слабкість противника, то атакуй першим, дотримуйся обличчя. Якщо ти погано виглядаєш для зовнішніх гравців, думка яких має для тебе значення, ти можеш втратити все. Росіяни дуже уважно дивляться на контекст: де з'явилася людина, як він виглядав, що він говорив. З таких дрібниць складається успіх того чи іншого підприємства», - розповів Романенко.

Раніше Чебаненко заявив, що одним законом питання олігархів вирішити неможливо.

Як повідомляв Знай.ua, Устенко розповів, які зрушення йдуть в українській торгівлі.