В.о. президента Національного університету «Києво-Могилянська академія», декан факультету економічних наук, кандидат економічних наук, доцент Олександра Гуменна у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» розповіла про бюджет «Могилянки».

«Фінансове питання для університетів, напевно, це одне з найболючіших. Тому що нам треба змінювати взагалі фінансову філософію, фінансову політику щодо освіти. Тому що це традиційне сприйняття у суспільстві, що є державне фінансування освіти…», - каже експерт.

Олександра Гуменна, скріншот: YouTube
Олександра Гуменна, скріншот: YouTube

За її словами, в Києво-Могилянській академії 70% інших надходжень – це кошти від оплати за навчання студентів і аспірантів. Ще 30% – інші надходження, в тому числі благодійні, від наукової діяльності і проєктів.

«Але на мій погляд, це дуже мало. І те, що ми говоримо про провідні університети… У них найбільший відсоток якраз надходить від приватного сектору, від бізнесу. Тому що бізнес там розуміє, що він мусить…», - сказала Гуменна.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"
Показати ще

Друзенко зазначає, що університети на Заході – це, по суті, великі корпорації.

«У нас вони не стали… Можливо, УКУ десь трохи наближується, але знову ж таки УКУ не так заробляє, як просто збирає. Дійсно, греко-католицька церква – чудово організована структура», - додав він.

Гуменна розповіла, що річний бюджет Києво-Могилянської академії, де навчаються до 5 тис. студентів, – близько 120-150 млн грн.

Друзенко навів у приклад університет у Індіані (США), в якому навчається набагато менше студентів.

«Це такий дуже гарний університет, але яким володіє штат, який публічний університет… В якому є знижки для місцевих резидентів. От у нього в 2019-2020 фінансовому році (щоправда, це був ювілейний – університету було 200 років) – 3,6 млрд доларів. Тобто навіть в гривнях ви не витягуєте, і навіть з огляду на кількість студентів…», - сказав ведучий.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Єрмолаєв розповів, якими будуть сучасні протести.

Також Знай.uа повідомляв, що Карасьов пояснив, чому Україні потрібен закон про лобіювання.