Комерціалізація науки – це важливо. Тому що наукове дослідження – це те, що може само себе відтворювати і заробляти. Але для наукової сфери важливими є фундаментальні дослідження, які не приносять грошей. Це база, без якої не може бути нічого іншого. Так вважає колишній народний депутат і міністр освіти й науки, президент НУ «Києво-Могилянська академія» Сергій Квіт, який побував гостем програми Євгена Рибчинського «Ще не вмерла».

«Коли я працював міністром, звичайно, ми намагалися з цим розібратися. Ми стали членами Горизонт 2020, вели переговори цілий рік, і нам зробили знижку 75 відсотків. Горизонт 2020 – найбільша Рамкова програма Європейського Союзу з фінансування науки та інновацій. Це означає, що ми вже були частиною західної, європейської системи і могли здобувати гранти на наукові дослідження. Це дуже важливо», - каже посадовець.

В рамках цієї співпраці українські науковці мали перший міжнародний аудит.

«Це був аудит такого роду: що живе, а що неживе. Він був оприлюднений, що варто закрити. Щось було закрито – що не працювало, це здебільшого організації-юридичні особи, яких фактично не було. Цей аудит не призвів до серйозних наслідків, до якихось глобальних інфраструктурних змін», - розповідає екс-міністр.

Він акцентує: «Нам не потрібна вся інфраструктура, весь спектр наукових досліджень, як це було в радянські часи. Там стояли зовсім інші завдання. Але нам потрібно зрозуміти, що нам потрібно, і на це витрачати реальні гроші. І це те, на жаль, не робиться».

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ
Показати ще

Нагадаємо, Ченцов назвав головну проблему підготовки фахівців у вищих навчальних закладах: «На виході немає серйозного централізованого тестування».

Також Знай.ua писав: не юридична освіта, а юридична «корочка»: Друзенко оцінив рівень освіти в Україні.