Російська імперія – це творіння не лише російського, але й українського народу. Так заявив ветеран АТО, український науковець, публіцист, кандидат біологічних наук, керівник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий у програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня».

У цьому контексті Друзенко зазначає, що вже у 18 столітті «малороси» виявляли велику активність у сфері ідеології та науки. Аби не бути голослівним, ведучий у приклад наводить Феофана Прокоповича і його роботу у Києво-Могилянській академії.

Гість програми припускає, що сучасні українці тепер розплачуються за гріх своїх предків. Принагідно він розповідає про своє походження: вперше прізвище Дикий згадується у реєстрі війська Хмельницького. Експерт зізнається, що політика Хмельницького йому не імпонує, вона помилкова. З іншого боку, він пояснює, що тоді для українців була важливою саме ідентичність православних.

«І не мені зараз їх судити. Але факт є факт, оце стратегічне бачення базувалося на тому, що важливішою є православна спільнота, в результаті підвело нас під російський світ», - міркує Дикий.

Публіцист дотримується думки, що саме це чіпляння за православ’я і зблизило українців з росіянами і їхньою імперією. Він також додає, що Московія не стала би такою могутньою без внеску українського народу.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Водночас Дикий акцентує увагу на тому, що в ті часи була альтернатива Хмельницькому і його союзу – це Мазепа зі своєю візією. Науковець зауважує, що Мазепа знав Польщу, але не вважає окатоличення чимось поганим. «Він чомусь вважав, що найбільшим злом була оця орда зі Сходу. Якби відбувся політичний проєкт, який передбачав триєдину Річ Посполиту, польсько-литовсько-руську, швидше за все, ми б зараз були хоча б на тому рівні розвитку, що чехи, наприклад», - стверджує Дикий.

Нагадуємо, Дикий розповів, як знайти баланс між ідентичністю та етичністю.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Дикий заявив, що російська культура обтяжена імперським злом.