Ми бачимо тільки перші контури нового світу, який розгортається дуже динамічно. Про це заявив директор Національного інституту стратегічних досліджень, український філософ і політолог Андрій Єрмолаєв у програмі «Культ особистості» Руслана Бізяєва.

Він зазначив, що багатополярна глобалізація передбачає ту ж відкритість, ту ж прозорість світу, але з величезною кількістю нових, поки ще нам невідомих обмежень і умовностей. Одночасно істотно підвищився рівень стратегування.

«Ми звикли, наприклад, до конкуренції економічної. Зараз кожен другий українець – експерт в області озброєння, нафти, улюблене хобі - поміркувати про геополітику як сферу минулого. А ось як ставати успішним і сильним в багатополярному світі, мені здається, не до кінця всім відомо. На перше місце виходить стратегія, пов'язана з геокультурним проєктуванням, формуванням толерантних великих просторів. І тут Україна, як і раніше, залишається, скоріше, рухомою. Не просто об'єктом, а предметом препарування і трансформації непомітно для нас самих», - зазначає Єрмолаєв.

Минулі саміти продемонстрували, як найсильніші держави в блоці відчувають один одного, хто кого вважає силою.

«Це розкол, в якому очевидно формування оновленого Атлантичного поясу у вигляді альянсу Сполучені Штати і Велика Британія, який в побуті називається Брит-Америка. Безсумнівно, це Євросоюз, який, незважаючи на поки ще дипломатичну демонстрацію загальної єдності, має особливу позицію. Сам факт того, що обговорення провідними західними державами теми Китаю винесене на першу позицію, свідчить про те, що Китай визнається новим полюсом», - констатує Єрмолаєв.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Нагадаємо, Єрмолаєв розповів про наслідки боротьби з олігархами і відкриття ринку землі.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Китай бореться за першість у введенні технології 5G.