У програмі Мирослави Бобровської «А як насправді?» український політичний оглядач і блогер Руслан Бізяєв торкнувся теми офшорів, зокрема їхнього майбутнього.

«Судячи з останнього рішення G7, в глобальному сенсі офшори будуть множитися на нуль. Але це час, це сила інерції... Швидше за все, ці гроші будуть виводити в якісь тихі гавані», - міркує експерт. Він припускає, що цією тихою гаванню буде Південно-Східна Азія, хоч це й обійдеться набагато дорожче.

З іншого боку, нагадує Бізяєв, буде податкова амністія, але й вона ніяк не захистить від того, що гроші будуть виводити в офшори. Оглядач пояснює, що вивести гроші в офшори завжди можна буде, варто лише захотіти.

«Тим паче, давайте не забувати, що виведення капіталу звідси – це ж танго, яке танцюють удвох. Воно вигідне і тут, і там», - нагадує він. Отже, каже блогер, це обопільно вигідно, а тому завжди знайдуться якісь способи.

Також Бізяєв стверджує, що закони України завжди можна якось обійти і так їх пишуть навмисно. Тому, переконаний він, жодних проблем із виведенням коштів не буде, адже навіть той же податок на виведений капітал досі не прийняли.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Водночас експерт ставить питання про методи пошуків тіньових грошей. Бізяєв припускає, що держава буде проводити фіскальні перевірки і постійне декларування. Також, на його думку, ускладниться і процедура отримання кредиту, наприклад, потрібно буде зібрати безліч документів на підтвердження своєї власності. Отже, Бізяєв стверджує, що насправді держава має необхідні інструменти, але важливе інше – як вони працюватимуть. «Якщо між цим інструментом і державою буде стояти його величність відкат, то, по суті, нічого не зміниться», - попереджає він.

Політичний оглядач радить не поспішати із висновками щодо закону, а дочекатися другого читання і поправок. Він вважає ідею в принципі хорошою, але несистемною і нелогічною, як і безліч інших законів. Бізяєв підкреслює, що існування тіньової економіки завжди передбачає й існування корупції.

«Скажіть, будь ласка, яким нашим чиновникам і політикам, які зараз себе прекрасно почувають на відкатах, треба рубати сук, на якому вони сидять? Треба для проформи прийняти закон, щоб поставили галочку. Люди ж розбиратися не будуть», - констатує експерт.

Нагадуємо, Бізяєв пояснив, навіщо створюють Бюро економічної безпеки.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Бізяєв розповів про американську концепцію України.