Які дипломатичні моделі могла б зараз запропонувати Україна для розв'язання проблем Донбасу та Криму? Свою позицію у програмі «Що далі?» з Русланом Бізяєвим на каналі «Знай 24» висловлює професійний парламентер, сертифікований медіатор Євросоюзу і член Професійної асоціації медіаторів Болгарії Вадим Рахліс.

"Є два варіанти. Проблему Донбасу можна вирішити, визнавши Мінські угоди та залишивши все як є. Але цей варіант настільки поганий, що навіть говорити про нього не хочеться. Іншого варіанту дотримуюся і я сам, і добровольці, і волонтери. Він складається в проголошенні того, що Мінські угоди не були підписані президентом Порошенком як обов'язковий для виконання документ – це були тільки декларації. Адже Порошенко підписав тільки декларацію, а не сам протокол – це було б злочином. Факт залишається фактом: йде війна, гинуть люди, і там є російські військові. Головне, що потрібно було зробити у 2014 році та не пізно зробити зараз – це визнати війну та оголосити воєнний стан», - вважає експерт.

На його думку, всі країни світу в подібних ситуаціях діють саме так.

«Потрібно звернутися до ООН із заявою про те, що на нас напали. Потрібно повністю закрити будь-яку взаємодію з РФ, включно з торгівлею. Потрібно закликати підписантів Будапештського меморандуму підтвердити факт агресії проти України. Адже ми не визнали війну, у нас триває торгівля з Росією. Інакше – Мінські угоди, федералізація України, місцеве самоврядування на Донбасі, словом, те, що було в Боснії та Герцеговині», - говорить Вадим Рахліс.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він обґрунтував необхідність психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Також Рахліс заявив, що під час президентства Петра Порошенка процесу звільнення полонених фактично не було.