У програмі Геннадія Друзенка «Конституційна кухня» Олександр Клименко, український мистецтвознавець, художник та іконописець розповів, який міф варто покласти в основу нової української Конституції, щоби будувати нову якісну незалежну державу.

«Я спершу подумав, що, мабуть, танталові муки. У нас повна багата земля, а ми не можемо її використати. Весь час хочемо попити – води немає, хочемо поїсти – їжі немає. Потім я подумав, що, мабуть, сізіфова праця: ми тягнемо вгору, намагаємось цю каменюку підняти, а вона падає. Потім я подумав, що Едіпів комплекс можна використати, але такий фрейдизм мене теж не зацікавив», - розповів Клименко.

За словами митця, пізніше він вирішив, що хоч ми і маємо традиції давньогрецької полісної культури на півдні України – Степова Еллада – і в принципі можемо себе в цьому продовжувати, але ми є нацією, яка заново творить свою незалежність. Тож Клименко подумав про біблійний міф про 6 днів творення, але, каже він, і ця ідея не підійшла.

«Потім мені здалось найточніше і найправильніше використати цю тему: у нас є прекрасний міф про Майдан і прекрасний міф про АТО. Це наші міфи. Знову ж таки, для мене міф – це позитивна річ, це не казка, це – оформлення реальності, дуже ємке, з одного боку просте, але в цій простоті збирається багато складного. В одній фразі, в один міф ти можеш повністю вкласти всю історію країни або весь її шлях в майбутньому», - пояснив Клименко.

Саме тому мистецтвознавець впевнений, що на цих двох міфах, які вдало творяться зараз в Україні – міф про Майдан і міф про захисників в АТО – ми і повинні правильно вибудовувати майбуттю українську Конституцію, якщо ми будемо її міняти.

Популярні новини зараз
Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Нагадаємо, Клименко також заявив, що треба заслужити, щоб твої діти назвали тебе інтелігенцією.

Як раніше повідомляв Знай.ua, Друзенко заявив, що слово «республіка» дуже близьке українській ДНК.