Як інші країни проводили податкову амністію? Про це розповів колишній глава Державної митної служби Анатолій Макаренко у програмі «Що далі?» на каналі «Знай24».

«Історія податкових амністій досить довга», - каже гість програми. За його словами, чи не першу податкову амністію серед європейських країн провели у Швейцарії по закінченню Другої світової війни. «Занадто багато коштів туди загнав фашистський рейх свого часу, і ці гроші треба було якимось чином вибілювати», - пояснює Макаренко. Він зазначає, що через податкову амністію банкам вдалося відбілити кошти і так сформувалася стійка практика проведення цієї процедури.

Макаренко розповідає, що багатьом країнам світу довелося пройти через податкову амністію, а деяким навіть неодноразово. У приклад він наводить і близьких сусідів України, Росію та Білорусь, і Казахстан, який проводив цей процес тричі.

«Індія пройшла за 70 років через 10 податкових амністій. Італія пройшла через багато податкових амністій», - зазначає колишній глава Державної митної служби. Водночас він звертає увагу на те, що світова практика знає як успішні податкові амністії, так і провальні.

Принагідно Макаренко повідомляє про суму коштів, яка надійшла в держбюджет України за результатами податкової амністії. «Мінекономіки оцінило тіньовий сектор нашої вітчизняної економіки (у мене дані за 2019 рік, навряд чи щось змінилося) в 29% ВВП. 29% ВВП країни знаходиться в тіні!», - каже гість програми. За його словами, Міхеїл Саакашвілі оцінив суму тіньових грошей у 37 мільярдів. Отже, експерт робить висновок, що дані можна знайти різні.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Нагадуємо, Загородній порівняв законопроєкт про податкову амністію з продрозкладкою більшовиків.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Бізяєв не вірить у податкову реформу в концепції лібертаріанства.