Чи можна вважати, що на саміті в Женеві Байден просто злив Україну? На це питання відповів політолог Максим Ялі у своїй програмі «Контрольний удар», а також пояснив, як зараз складаються російсько-американські відносини.

Як зазначає ведучий, питання про злив України з боку президента США на саміті в Женеві стоїть вже давно. «Відповім коротко – ні. Байден, з його багаторічним досвідом в політиці і прекрасним розумінням того, з ким він має справу, такої помилки не міг припуститися апріорі», - переконаний Ялі.

Також він додає, що на саміті президентам вдалося дійти певного компромісу і на реалізацію домовленостей щодо України Байден дав Путіну 3-6 місяців. Водночас політолог звертає увагу на інформацію про те, що Росія, яка раніше була проти приєднання США до Нормандського формату, зараз на це якраз-таки сподівається.

Ялі зазначає, що про це заявив і головний з переговорів у Нормандському форматі Дмитро Козак. «Звісно, тільки за умови того, що США допомагатимуть Росії змусити Україну виконати Мінські угоди на умовах Кремля», - додає експерт. Він пояснює, що йдеться саме про політичну частину, водночас без реалізації пунктів безпеки і повернення Україні контролю над кордоном.

За словами ведучого, у цьому й полягає клан Кремля, названий терміном «Формула Штайнмаєра», що президент України вирішив ймовірно імплементувати в законодавче поле держави, коли зустрівся у грудні 2019 року в Нормандському форматі з Путіним. Ялі додає, що Зеленський навіть спробував це здійснити, але безуспішно, після чого розмови про наступну зустріч в Нормандському форматі припинилися.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

«З того моменту Зеленський невпинно твердить про необхідність модернізації Мінських угод. Навіть була розроблена в цьому році «дорожня карта» спільно з Німеччиною і Францією по покроковій імплементації всіх пунктів», - повідомляє політолог. Він додає, що передусім йдеться про пункти безпеки, а далі – про повернення Україні контролю над кордоном. Але Росія зі свого боку, каже Ялі, відповіла на це «зливом» у ЗМІ та ескалацією на Донбасі.

Нагадуємо, Ялі розповів, чи говорили Байден з Путіним про Україну.

Раніше Знай.uа повідомляв про те, що Ялі заявив, що на саміті в Женеві не було переможця.