У своєму блозі «Історичні хроніки» політолог Руслан Бізяєв розповів про закінчення Першої світової війни, яка, за його словами, закінчилася зовсім не миром, і про позиції ключових держав того часу.

«За влучним висловом французького маршала Фоша, Перша світова війна закінчилася не миром, а перемир'ям. Чому? Тому що, незважаючи на усталену в Європі політичну і економічну гегемонію Британської Імперії «мимо каси», так би мовити, пролетіла молода заокеанська демократія. І це незважаючи на те, що всі 20-ті йшла найжорстокіша економічна боротьба між цими двома країнами, а значить, і політичними системами. Тепер все вирішував горизонт планування», - розповів Бізяєв.

За його словами, Британія традиційно поставила на перевіреного старого коня - недопущення гегемонії на континентальній Європі однієї країни, в даному випадку Франції. Саме цим, зазначив він, була обумовлена ​​так звана «політика умиротворення» Німеччини. Але, каже Бізяєв, не було ніякого умиротворення - була конкретна допомога Гітлеру. Політолог розповів, що, за задумом британців, воскресла з попелу Німеччина буде дамокловим мечем висіти над Францією, не даючи їй можливості вести цілком самостійну зовнішню політику і змушуючи витрачати ресурси і час на інвестиції в військово-промисловий комплекс.

«США поставили на іншу стратегію. Америці необхідно було за допомогою війни зруйнувати двох основних конкурентів - Британію в Європі і Японії в Азії. А для цього потрібна була велика війна, в якій Японію треба було спровокувати, а Британію виснажити», - каже Бізяєв.

Політолог нагадав, що до березня 1941 року Британія стояла на порозі фінансового краху, а її дорога внучка США поставляла все необхідне на острови за принципом «плати готівкою і вези сам». Бізяєв зазначив, що «вовчим зграям» грос-адмірала Деніца було де розгулятися, а німецькі субмарини топили в 1941 році по три кораблі на добу, без вихідних і прохідних.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Раніше Знай.ua повідомляв, що Бізяєв розповів про становище СРСР перед Другою світовою.

Нагадаємо, Ялі заявив, що ми настільки залежний від Заходу, що не можемо ставити свої умови.