Політолог Руслан Бортник у своєму блозі розповів про нову судову реформу. За його словами, зараз йде боротьба Західних партнерів з владою за контроль над судовою системою, тому зараз приймаються антагоністичні законопроєкти один за іншим.

«Цей тиждень в Україні можна назвати «парламентським» або «законопроєктним», тому що парламент працював як божевільний принтер і дійсно прийняв багато важливих законопроєктів. Перш за все, законопроєкт, що стосується судової реформи: Верховна Рада прийняла №3711 про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів», - зазначив Бортник.

Експерт розповів, що КСУ призначає всіх суддів крім антикорупційних і конституційних. За словами політолога, при розгляді цього закону депутати врахували зауваження Західних партнерів з Венеціанської комісії та схвалили поправку №453.

«Відповідно до цієї поправки перший склад конкурсної комісії з питань чеснот, яка повинна буде обирати членів для КСУ, призначається і працює при призначенні не менше ніж чотирьох членів. Двоє з них будуть запропоновані міжнародними організаціями, які останні 5 років надають Україні технічну допомогу в судових реформах і протидії корупції», - підкреслив Бортник.

Як зазначив експерт, комісія з питань чеснот буде складатися з шести чоловік і з них троє будуть суддями у відставці, яких запропонує Рада суддів, а ще троє будуть запропоновані міжнародними експертами.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Зрозуміло, що ця правка потрібна щоб відновити фінансування з боку міжнародних організацій, а всі з них вимагали цієї правки, тому що вони спробують контролювати суддівський корпус, спочатку визначивши склад КСУ, а потім, розуміючи, що кваліфікаційна комісія призначає інших суддів, намагатися його фільтрувати», - розповів експерт.

За словами Бортника, крім правки №453 існує ще правка, згідно з якою вирішального голосу міжнародні експерти в разі рівного розподілу голосів не мають. На думку експерта, йде боротьба уряду з Західними партнерами за право контролювати судову систему, що не підвищує їхню довіру до нашої влади.

Нагадаємо, Знай.ua публікував думку Бортника, що Зеленський не піде на дострокові вибори.

Раніше на Знай.ua Бортник заявив, що влада намагається переконати нас, що Донбас нам не потрібен.