У новій програмі «Суть подій» з журналісткою Любов’ю Завальнюк експерт з юридичних питань Роман Титикало розповів про звернення громадян за правовою допомогою по стягненню з них заборгованостей в примусовому порядку.

«У нас в Україні є глобальне зубожіння населення, яке призводить до заборгованостей за комунальні послуги великої кількості людей. І як наслідок, відповідно, відбувається пред’явлення позовів загалом чи пред’явлення наказного провадження, спрощеного провадження і намагання стягнути відповідні кошти», - сказав він.

Титикало розповів, що в цивільному судочинстві є така можливість, якою користуються обслуговуючі компанії та ОСББ, а саме стягнення цих коштів у спрощеному провадженні, яке подається не шляхом подачі позову, а шляхом подачі заяви про видачу судового наказу і як наслідок стягувач отримує виконавчий документ, який пред’являє до виконання.

«Тому проблема дійсно велика і питання в тому, що люди часто не звертаються за допомогою, розуміючи, що заборгованість є, але її не платять не тому, що вони не згодні з її розміром, а тому що у людей немає можливості. Частіше звертаються з такими проблемними питаннями, коли йдеться про колекторів, коли з’являються якісь незрозумілі вимоги та дзвінки, пов’язані з банківською сферою діяльності», - підкреслив він.

Титикало сказав, що такі звернення частіше відбуваються і цьому сприяє та система та ситуація, яка відбулась в Україні, коли багато банків ліквідувалось, заборгованості фізичних осіб перед цими банками були продані фондам гарантування вкладів за невеликі суми.

Популярні новини зараз
"Йо**на ти в рот": п'яні ТЦК-кашники силоміць "упакували" волонтера і з кулаками накинулися на жінок Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

«А ці заборгованості викупили колекторні компанії, які стали вимагати відповідні заборгованості з фізичних осіб-боржників», - резюмував він.

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Попенко, що лічильник на електроенергію - це власність енергокомпанії і людина не повинна його купувати.

Також раніше Попенко розповідав для Знай.ua, що подорожчання електроенергії торкнеться більшості верств населення України.