Правник Геннадій Друзенко в програмі Мирослави Бобровської «А как на самом деле?» розповів про складнощі, які виникають у ветеранів при отриманні статусу учасника бойових дій (УБД).

«Держава тепер воює проти ветеранів. 6 років жоден доброволець загалом не міг отримати статус учасника бойових дій, навіть коли не було сумнівів – він всі ці роки провів на війні. Потім ухвалили зміни до закону про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту», - каже експерт.

Він зазначив, що медики-добровольці з першого добровольчого мобільного шпиталю (ПДМШ) подавали документи на отримання статусу УБД, проте їм всім відмовили. І цей випадок не єдиний – він просто набув розголосу, підкреслює правник.

«Зараз виграно кілька судів. Але попри виграні суди Мінвет і міжвідомча комісія з установлення цього статусу судяться. Буквально вчора зустрічався з міністром у справах ветеранів… Вони на виконання рішення суду надали статус учасника бойових дій нашому лікарю-добровольцю, ветерану ПДМШ Галині Черниш з-під Франківська. Вона була не менше 10 ротацій на Сході в різних локаціях, зокрема і на пунктах переходу працювала. І тут же, в той же день, подали касацію в Верховний Суд, щоб цей статус забрати», - розповідає Друзенко.

Юрист додав, що у ПДМШ прийшли сотні медиків-добровольців, зокрема, головний офтальмолог України Оксана Вітовська, талановитий хірург-онколог Олександр Ткаченко, колишній заступник глави МОЗ Олександр Лінчевський.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

На його думку, складається таке враження, що люди зі статусом УБД отримуватимуть соціальні пільги і гарантії з кишень чиновників Міністерства у справах ветеранів.

«На жаль, держава, по суті, залишається не людяною, не для громадян. А держава радянська. Громадянин – це ніхто. І він завжди має пам’ятати, що він повністю залежить від держави. Слава Богу, там є судді, які розібралися в ситуації… На жаль, за наші гроші в Україні існує міністерство цькування ветеранів», - резюмував він.

Раніше Знай.uа повідомляв, що Друзенко розповів, як жили медики-добровольці на фронті.

Також Знай.uа повідомляв, що Друзенко пояснив, чому медики, які працювали під вогнем, не отримували статус УБД.