Правозахисник, громадський діяч та волонтер Геннадій Друзенко у своєму блозі розповів про складнощі із визнанням учасниками бойових дій медиків-добровольців, зокрема волонтерів Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова (ПДМШ).

Так, правник заявив, що попри участь сотень кваліфікованих медиків у допомозі на фронті, особливо, коли їх там критично бракувало, в закон про статус ветеранів війни та гарантії їхнього соціального захисту в середині червня 2015 року внесли зміни, через які він не передбачав можливості надання статусу УБД добровольцям.

Оскільки навіть в назві шпиталю було слово «добровольчий», ті хто встигли пройти до ПДМШ до червня 2015 року включно отримали статус – це 80 з гаком чоловіків і жінок, говорить Друзенко. Враховуючи, що закон не передбачав надання добровольцям цього статусу, решта їхали туди не «за корочки», зазначив правник.

«Але це було зазвичай несправедливо. Коли, скажімо, прокурори, які їздили в Краматорськ і побули якийсь місяць далеко від бойових дій, отримали свої статуси УБД, а медики які часто працювали під вогнем, виносили поранених або були в лікарнях, у двір яких прилітали снаряди, не вважалися УБД», - каже Друзенко.

За його словами, це було дуже несправедливо і було відчуття дисонансу. Він зазначив, що в 2019 році парламент ухвалив, а в 2020 році набули чинності зміни до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до яких нарешті добровольці – ті, хто перші пішли захищати Батьківщину та зробили щеплення бойового духу – врешті-решт здобули шанс отримати сатисфакцію від держави і шанс на визнання їхньої участі у війні і в бойових діях.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Тоді ж в лютому-березні 2020 року кілька десятків ветеранів ПДМШ подали документи до Міністерства у справах ветеранів з надією, що нарешті справедливість переможе і вони отримають заслужений статус. Частина з них вже мали на той час і державні нагороди, і місяці, а іноді більше року проведених в АТО, підтверджені відповідними наказами керівника відповідного центру при СБУ», - розповів Друзенко.

Проте, зазначає він, в результаті міжвідомча комісія, яка має встановлювати статус УБД, несправедливо відмовила поголовно всім ветеранам ПДМШ, не вказавши причину. За словами Друзенка, було лише зазначено, що вони не бачать правових підстав.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Ялі розповів, як Путін і Байден хочуть врегулювати ситуацію на Донбасі.

Раніше Клименко розповів, який міф повинен бути покладений в основу нової української Конституції.