В програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський розповів, як розвивається пенсійна реформа в Україні та з якими викликами доводиться стикатися під час трансформації Пенсійного фонду.

«Як мені здається, пенсійна реформа триває уже років 20, тому це доволі тривалий період. Я мав певне відношення до лише останніх 5 років», - зазначив Несходовський.

Він додав, що над змінами, які відбулися в пенсійній сфері у 2017 році, працювала команда, тож в результаті не можна сказати, були це його ідеї чи когось іншого – це була спільна робота. Крім цього, експерт додав, що в цей процес було закладено багато розрахунків і підходів.

«Чому необхідно робити пенсійну реформу? У нас є дуже багато викликів. Перший виклик – демографічний. Він полягає в тому, що кількість людей працездатного віку, які платять страхові внески, з кожним роком зменшується, а кількість пенсіонерів – збільшується», - розповів Несходовський.

В результаті, зазначає він, співвідношення працюючої людини до пенсіонера – вже не на користь пенсіонера. Саме це призводить до того, що при такій середній зарплаті держава не здатна платити більшу пенсію, ніж вона платить зараз.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень
Показати ще

«Нагадаю, що більше 5 млн пенсіонерів отримують пенсії на рівні прожиткового мінімуму. Це трошки більше 1800 грн, і, звичайно, виникає питання, як вони взагалі на таку суму виживають»,- каже Несходовський.

Ще одним викликом експерт назвав трудову міграцію, коли українці виїжджають працювати за кордон та не сплачують страхові внески в український Пенсійний фонд.

Як повідомляв Знай.ua, Чаплига заявив, що солідарна система пенсій - це те, що склеює наше суспільство.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляв, що Скаршевський розповів, які економічні ризики чекають українців цього року.