Поки ми бігаємо по європейським газовим хабам, наші бурові простоюють. Так заявила журналістка Любов Завальнюк у програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua, а також повідомила про зростання цін на житлово-комунальні послуги, а також розповіла про те, чому ми переплачуємо за куплений у інших країн газ.

«За даними Держстату, житлово-комунальні послуги подорожчали за рік на 35%. Газ восени обійдеться населенню по 15 грн за куб. Чому так відбувається? На світовому ринку ціна на газ не падає, тому нам і далі будуть розповідати, що дешевше його зробити не зможуть і ціни відповідно будуть зростати», - розповіла Завальнюк.

Вона нагадала, що в травні 2021 року, коли тільки ввели газовий контракт, всім обіцяли, що в літній період газ на світовому ринку опуститься в ціні. Але, каже журналістка, він продовжує впевнено рости, тому 161 відсоток вже цієї осені нам здасться казкою.

За її словами, в кінці червня спотові ціни на природний газ в Європі перевищують значення в $400 за тисячу кубометрів, вже 30 червня на хабі в Нідерландах паливо на торгах було за середньою ціною в $465, перевищивши ціну попереднього дня майже на 5%.

«А зараз липень і ціни не падають. Взагалі газ зростає за кількома факторами. «Газпром» штучно створює дефіцит палива на ринку ЄС. Низькі запаси в сховищах супроводжуються нестабільними поставками. Зокрема, російський «Газпром» хоче відіграти просідання виручки в минулому році», - заявила Завальнюк.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вона зазначила, що середня експортна ціна газу «Газпрому» для країн далекого зарубіжжя - Європа та інші країни - в першому кварталі 2021 року склала $193,9 за 1 тис. кубометрів.

«Поки ми бігаємо по європейських газових хабах, наші бурові простоюють. Тут питання до нашого «Газвидобування» і Міністерства енергетики, бачачи, що відбувається на світовому ринку і розуміючи, що ціни будуть рости, згортати у нас обсяги видобутку газу – це, як мінімум, злочин проти свого ж народу. Але про це ніхто нічого не каже, ми, як і раніше, купуємо російський газ через 10 руки за скаженими цінами», - розповіла журналістка.

В результаті, зазначає Завальнюк, в літню пору ми заповнюємо газосховища дорогим нібито європейським газом, за який будемо платити всю зиму за завищеними цінами.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Романченко пояснив, як працює ринок землі і розповів про ціни на ньому.

Також раніше Завальнюк розповіла, що щоб вийти на пенсію в 2028 році, громадянам доведеться мати 35 років стажу.