Про своє ставлення до обміну полоненими розповіла колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська у програмі Мирослави Бобровської «А як насправді?».

Гостя програми зауважує, що сьогодні обмін полоненими не відбувається. Вона намагалася розібратися, в чому причина, і знайшла кілька моментів.

Передусім Лутковська говорить про проблеми з переговорами. Вона підкреслює, що всі представники мають мати однакову позицію, аби подія відбулася, хай йдеться про полонених чи про комунальні тарифи. «В будь-якому випадку це має бути згода всіх за столом. Ніхто ні на кого натиснути не може – немає таких повноважень», - констатує експерт.

На її думку, у цьому питанні є проблеми з термінологією. «Я дуже не люблю, коли говорять про обміни. Більше мені подобається, коли ця назва “одночасне звільнення осіб”», - каже ексуповноважена ВР з прав людини. Експерт підкреслює, що тут працює інша гуманітарна складова: осіб звільняють одночасно, а тоді вони вже самі вирішують, де їм жити.

Принагідно вона нагадує про посередництво ОБСЄ і її допомогу в гуманітарній частині проблеми. «Пан Фріш, який до недавнього часу був представником ОБСЄ в гуманітарній підгрупі, дуже хотів, щоб такі одномоментні звільнення осіб були якомога частіше», - повідомляє Лутковська і додає, що навіть у нього не все виходить.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Інша проблема, зазначає експерт, полягає в українському законодавстві, яке не дозволяє реалізувати вимоги представників окупованих територій. Зокрема, додає ексуповноважена ВР з прав людини, йдеться про кримінально-процесуальний кодекс.

«Представники Донецька і Луганська хотіли б, щоб звільнення було реальним звільненням», - каже вона. Лутковська пояснює, що йдеться не про заміну одного утримання під вартою на іншу, а про таке звільнення, щоб після нього не почалося кримінальне переслідування. Тим не менш, зазначає експерт, одразу це зробити не вдасться, що неодноразово пояснювалося представникам ОРДЛО. «Потрібні певні процесуальні умови. І тому так звана процесуальна чистка в Україні вимагає певного часу», - каже вона.

На думку Лутковської, сьогодні можна спостерігати затримку, яка виникла через невдоволення представників ОРДЛО системним підходом до юридичної чистки звільнених осіб.

Як повідомляв Знай.ua, Лутковська розповіла про труднощі у роботі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Також Знай.ua писав про те, що Лутковська розповіла, коли в Україні знову почне діяти на практиці Конституційний суд.