Політолог-міжнародник Максим Ялі у програмі «Контрольний удар» розповів, чому переклад статті Путіна «про один народ» на українську мову - це тривожний дзвінок, після якого нам потрібно бути готовими до можливого загострення конфлікту.

Він нагадав, що в опублікованій статті йдеться про те, що українці не мають права на державність, території нам були даровані Леніним і взагалі ми нібито є лише складовою «єдиного російського народу». За словами Ялі, статтю Путіна переклали українською зовсім не просто так, з огляду на те, що в ній він заперечує наше право на ідентичність, найважливішою частиною якої є і наша мова.

«Моя версія полягає в наступному. Тому що стаття, з огляду на її невідповідність підтвердженим історичним фактам, подіям і науковій методології, має зовсім інші цілі і завдання. І в першу чергу - пропагандистські», - заявив Ялі.

Він розповів, що ще за часів Другої світової війни часто наступу військ передувала не артпідготовка, а саме пропагандистське накачування населення, покликане послабити волю до опору. Особливо, якщо наскоком і несподіваним ударом з першої спроби лобовою атакою досягти бажаного результату не вдалося, додав політолог.

«Або ж населення чинить активний опір і переходить на методи партизанської війни, завдаючи істотні втрати окупантам. Саме цього, до речі, і побоюються в Кремлі, що є серйозним стримуючим фактором від відкритої і повномасштабної агресії», - каже Ялі.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У таких ситуаціях, зазначає він, під час Другої світової війни на території України або перед масштабним наступом, або в осередках партизанського опору нацисти спершу розкидали листівки з літаків російською або українською мовою, в залежності від регіону.

«Саме як таку листівку із закликом не чинити опір окупантові і варто розглядати статтю Путіна, в якій народ хороший, а в усьому винна українська влада, яка «лягла» під американців і «продала народ з потрохами». І, підкреслю, переклад українською зовсім не випадковий. Так що замість того, щоб насміхатися в мережі, вказувати на історичні неточності і пропагандистські кліше, необхідно починати готуватися до можливого військового наступу і загострення ситуації на Донбасі», - запевняє Ялі.

На його думку, в разі, якщо Байдену з Меркель і Макроном не вдасться змусити Зеленського почати виконувати політичну частину Мінських угод, в справу може вступити Путін. Тільки аргументи і засоби примусу до «миру» у нього сильно відрізняються від його західних «партнерів», у чому Україна вже могла переконатися в 2014-15 роках, додав експерт.


Як повідомляв Знай.ua, Бізяєв вважає, що в своїй статті Путін дав зрозуміти, що весь пострадянський простір належить йому.

Нагадаємо, Ялі також заявив, що наші ракети можуть долетіти до Москви і Пітера.