Українська Конституція, прийнята 25 років тому, - вона є «сплячою красунею» чи повією в руках політиків? На це запитання автора програми «БДСМ Україна» Олексія Толкачова відповідає один зі співавторів Конституції, колишній суддя Конституційного суду, Заслужений юрист України Віктор Шишкін.

«Конституція України – це ганчірка, об яку витирають ноги, - каже він. – Мені прикро, бо я її писав і був у цьому процесі майже з 90-го року. За президентства Кучми трохи змінювали конструкцію, але напрацювання залишились ті ж самі. На жаль, я багато чого здав у макулатуру, коли був ремонт. Роман Безсмертний здав свій архів у музей конституціоналізму чи парламентаризму, який будуть утворювати на базі історичного факультету інституту Драгоманова. Коли я почав аналізувати перший варіант 1992 року і порівнювати його з сучасною редакцією, побачив, що вони майже не відрізняються один від одного. Відрізняються текстівки, коми, акценти. А основні доктринальні положення ні», - каже він.

У 1992 році була прописана трисуб’єктна система, де були прописані громадяни зі своїми правами та свободами, і був розділ про громадянське суспільство. А потім це положення прибрали. Але ситуація не відрізняє всю канву Конституції.

«У минулому році мені доручили підготувати статтю до 30-річчя Декларації про державний суверенітет України. Я проаналізував кожен розділ, і зі здивуванням для себе через 30 років знайшов там положення, яке ми перші на планеті зафіксували в офіційному документі. Може, хтось мене спростує, бо я не можу знати державну історію двохсот країн, які є членами ООН. Але, якщо орієнтуватись на «Сімку» або G-20, то ми першими зафіксували розділ «Екологічна безпека», - каже Шишкін.

Популярні новини зараз
За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Нагадаємо, В Україні поняття «парламентська республіка» і «президентська республіка» дуже відносні, - Лавринович.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, Бодров розповів, чи буде Зеленський міняти Конституцію.