В ефірі програми «А як насправді?» адвокат, керівник практики цивільних спорів «Мітракс» Юрій Бабенко розповів, які інструменти впливу передбачені законом для неплатників аліментів та чим загрожує боржнику систематична заборгованість по аліментах.

«Якщо є борг по аліментах 3 місяці, то інформація про це вноситься в Реєстр боржників. Це значить, що боржник не зможе укладати договори, які стосуються нерухомого майна. По-друге, він втрачає право на субсидію», - розповів адвокат.

Бабенко зазначив, що якщо борг по аліментах уже 4 місяці, то, по-перше його державний чи приватний виконавець позбавляє права виїзду за кордон, а також позбавляє права керування транспортним засобом. Також боржника можуть позбавити права на володіння зброєю, на полювання, проте це вже не так лякає неплатників аліментів, як виїзд за кордон і керування транспортними засобами, додав юрист.

«Якщо 6 місяців вже існує борг, є адміністративна відповідальність - це громадські роботи. Державний виконавець може направити в суд заяву про застосування адміністративних санкцій. З практики вам скажу, це нечасто відбувається. В принципі у нас така Державна виконавча служба, що вони не дуже хочуть щось робити, їх постійно потрібно заставляти», - розповів Бабенко.

Крім цього, каже юрист, передбачено, що можна стягнути 1% пені на день за несплату аліментів, а якщо сукупний борг уже досяг року, то накладається штраф – 20% цього боргу. При цьому, якщо сукупна заборгованість складає два роки, розмір штрафу збільшується до 30 %, а за три роки – 50%, додав Бабенко. Всі штрафи вони сплачуються тому з батьків, хто має право на аліменти.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

«Є кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду по аліментах. Я на практиці не бачив, щоб когось притягнули до кримінальної відповідальності за несплату аліментів, але теоретично це можливо. Проте тут має мати місце факт злісного ухилення від сплати аліментів», - пояснив адвокат.

Раніше Знай.ua повідомляв, що юрист заявив, що у людей ще багато способів уникнути стягнення заборгованості.

Нагадаємо, адвокат розповів, що були внесені зміни до порядків банківської таємниці.