В ефірі програми «А як насправді?» адвокат, керівник практики цивільних спорів АО «Мітракс» Юрій Бабенко розповів про деякі нюанси виїзду дитини за кордон у супроводі лише одного з батьків.

«Права, що в батька, що у матері – рівні. Той, хто їде за кордон з дитиною, має отримати дозвіл іншого з батьків на виїзд дитини за кордон», - розповів адвокат.

Він пояснив, що такий порядок регулюється Цивільним та Сімейним кодексами України. Для того, щоб оформити дозвіл на виїзд дитини за кордон, тому з батьків, хто залишається в Україні, необхідно піти до нотаріуса та оформити письмову заяву-згоду, оригінал якої потрібно мати при собі при перетині кордону.

«Є випадки, коли можна виїжджати з дитиною без нотаріальної згоди іншого з батьків. По-перше, це рішення суду, яким надано дозвіл на виїзд за кордон, по-друге, це рішення суду, яким визначено місце проживання дитини. Ці рішення мають бути з мокрими печатками, їх показують на кордоні. Також це довідка виконавця про наявність заборгованості по аліментах», - каже Бабенко.

Адвокат зазначив, що, наприклад, рішення про визначення місця проживання дитини та довідка про заборгованість по аліментах дають змогу виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків строком на один місяць. Якщо ж мова йде про рішення суду про надання згоди на виїзд за кордон на конкретну поїздку, строки виїзду визначаються суддею в цьому рішенні.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома
Показати ще

«Якщо, наприклад, дитині потрібно виїжджати за кордон з метою лікування чи навчання, то це може бути довший строк, він встановлюється рішенням суду», - зазначив юрист.

Раніше Знай.ua повідомляв, що юрист пояснив, як визнати дитину, якщо вона народжена не в шлюбі.

Як повідомляв Знай.ua, адвокат пояснив, як повернути виплачені аліменти і стягнути моральну шкоду.