Чи загрожує Україні сварка з усіма сусідами? Чому на Батумському саміті не було прийнято жодних нових рішень? Про це в програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» розповів експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса.

«Більш-менш рівнозначне положення дозволяє Україні розвивати досить хороші симетричні відносини з Грузією і Молдовою. І, напевно, ці відносини навіть більш вигідні Україні, тому що ми в деяких аспектах об'єктивно сильніші, ніж, наприклад, Молдова. У нас є спільні інтереси що з Грузією, що з Молдовою, і найголовніше – вони нас розуміють краще, ніж німці, ніж французи, ніж американці. Але у нас не виходить», - говорить він.

За словами Куси, саміт в Батумі показав, що Україна переживає кризу у відносинах з цими двома країнами.

«Не вистачає тільки кризи в стосунках з Литвою, і це була б точка неповернення. Криза у відносинах з цими двома країнами показує, що наша зовнішня політика дійсно в глухому куті. Це вже не проблема якихось підлих німців, які взяли і домовилися з американцями, і ми можемо це виправдати тим, що, ну вибачте, ми нічого не могли зробити. Це дійсно проблема, що ви не можете впоратися з такими країнами», - констатує аналітик.

Він зізнається: «Я в деякому сенсі і радий, що так відбувається. Бо коли розкриваються проблеми – це один з способів їх вирішення. Якщо ми самі не можемо їх побачити - принаймні, зараз вони можуть вийти на поверхню і можна вчасно їх ліквідувати».

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Нагадаємо, для Знай.ua Куса заявив, що наступні пів року стануть для України стрес-тестом

Також Знай.ua повідомляв, що Куса заявив: саміт поставив на паузу дипломатичну війну між Росією і США.