У програмі Юрія Романенка «Романенко. Бесіди» експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса розповів про результати Батумського саміту та заявив, що Україна у своїй зовнішній політиці зовсім забула про Грузію.

Куса коментує відносини України з Грузією та Молдовою і зазначає, що ситуація насправді складна. Передусім він акцентує на важливості цих держав для України: вони можуть побудувати нормальні відносини, де обидві сторони мають спільні інтереси, а не такі асиметричні, як зі Сполученими Штатами. «Це країни, з якими у нас є досвід напрацювання відносин навіть стратегічного рівня, коли ми навіть намагалися вийти на якісь концепції через ГУАМ», - нагадує експерт. Він позитивно оцінює цю стратегічну ініціативу та спробу вибудувати регіональну політику, яка, тим не менш, провалилася.

За словами експерта, протягом останнього року українсько-грузинські відносини значно погіршилися. Принагідно Куса згадує один інцидент: Грузія відкликала свого посла, коли в Україні призначили Саакашвілі. «Зрозуміло, там була «зрада», насправді до розриву відносин не дійшло і не могло дійти. Але відносини залишилися поганими, і на саміті в Батумі це було видно», - стверджує гість програми.

Тим не менш, він акцентує на тому, що Україні варто покращити відносини з Молдовою та Грузією. До того ж, каже експерт, є певна база – контакти та концепти, які могли би допомогти. «Є досвід взаємодії, є плюс-мінус рівнозначне положення, яке дозволяє створити і розвивати досить хороші симетричні відносини», - пояснює Куса.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Куса пояснив, яку вигоду може отримати Україна з сварки зі своїми сусідами.

Також Знай.ua писав про те, що Чаплига заявив, що Санду не виявила українській делегації належної поваги.