Україна без Леоніда Кучми вже майже двадцять років. Яким чином він став прем'єром? Про це у програмі «БДСМ Україна» розповідає депутат Верховної Ради України I, II, III скликань, перший Генеральний прокурор України, Суддя Конституційного Суду Віктор Шишкін.

«Коли я читаю, що родоначальниками олігархату у нас вважають Тимошенко, Лазаренка і ще когось, я дивуюся. Тимошенко й Лазаренко з’явились наприкінці 90-х років. А я вважаю, що народження нашого олігархату почалося з прем’єр-міністра Кучми. Не з президента», - каже він.

За його словами, тоді партноменклатура була зрощена з червоним директоратом, представники якого також були ставлениками партноменклатури.

«Директори заводів Мотор Січ, Азовсталь, металургійних комбінатів чи той самий директор Южмаш Леонід Кучма призначались не лише через обком, вони призначались ЦК партії, хоча вони не були чисто партійними функціонерами. Однак Кучма був партійним функціонером – він був секретарем бюро. Але всі вони проходили крізь ситу вищого керівництва компартії», - розповідає Шишкін.

«Вони були зрощені з партійною бюрократією, це так звана господарча бюрократія. Звичайно, вони хотіли свого ставленика. Пам’ятаю, на посаду прем’єр-міністра обговорювались кандидатури гендиректора Азовсталі Булянди, директора металургійного заводу в Дніпропетровську Сліднєва. Поставили Кучму, тому що вони були більш зацікавлені саме в Кучмі, ніж у тих, більш сильних особистостях, які були директорами до мозку кісток. Вони проходили стадії власне керівництва господарством: були начальниками цехів, головними інженерами, головними технологами і доростали до директора», - розповідає екс-нардеп.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

«Іншими словами, з різних варіантів директорів обрали найслабшу сіру мишу, для того щоб можна було маніпулювати?», - уточнює ведучий.

«Я думаю, що так», - відповів Шишкін.

Знай.ua повідомляв, що Кучма намагався підлаштувати Конституцію під себе, через що виникла дихотомія виконавчої влади, - Чаплига.

Також Знай.ua повідомляв, що Відмова від проєкту Конституції 1993 року привела нас до нескінченної політичної кризи, - Толкачов.