Чим загрожує Україні запуск «Північного потоку-2»? Ситуацію у програмі «Що далі?» на каналі «Знай 24» коментує політолог Вадим Карасьов.

«Запуск «СП-2» не збільшує, а зменшує для України ризик прямого російського вторгнення. Ангела Меркель розповідала, що в угоді закладені запобіжники, і якщо Путін буде поводитися агресивно, то газопровід можуть перекрити. На цю ситуацію треба дивитися по-іншому. Дійсно, Україна втрачає транзит, але, відверто кажучи, ми самі для цього багато зробили. Транзит розтринькала українська еліта, причому не нинішня, а колишня. Не потрібно валити все на Зеленського та його команду – коли вони прийшли до влади, було вже пізно щось міняти. Потрібно було розуміти, що у німців існує консенсус щодо російського газу. Вони усвідомлюють цінність цього екологічно чистого – на відміну від атома – джерела енергії», - говорить політолог.

Він також зазначає, що для європейського споживача російський газ коштує дешевше, ніж американський.

«Крім того, німці отримують хаб, тепер вони будуть розподіляти газ. Також варто пам'ятати, що в відношенні Росії вони завжди використовували стратегію «стримування і діалогу». І оскільки проєкт «Північного потоку-2» для Німеччини був консенсусним, вона б його добудувала в будь-якому випадку. Якби Трамп переобрався на другий термін і завадив це зробити, він тільки пошкодив би трансатлантичної солідарності», - вважає Вадим Карасьов.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Як повідомляє Знай.ua, раніше економіст Олексій Кущ виступив з критикою української влади за зневагу до втрат від «Північного потоку-2».

Також Знай.ua повідомляв, що, на його думку, завершення «Північного потоку-2» стало неминучим тільки недавно.