Адвокат з нерухомості юридичної компанії «Наказ» Наталія Чацкіс заявила, що податок на розкіш зараз доволі актуальний. У програмі «Юристи відповідають» вона пояснила, що на розкіш буде оподатковуватися квартира, чия квадратура переважає 60 м², а для будинку ця межа 120 м².

Чацкіс звертає увагу на те, що податок, по суті, не новий, відлік його існування можна почати з 2013 року, але платити люди почали з 2014-2015 років. А теперішні активні обговорення вона пояснює терміном розсилки платіжок – до 1 липня. Також юристка зазначає, що не все населення навіть було поінформоване про цей податок.

За її словами, встановленням відсотку податку на розкіш займеться кожна місцева рада окремо, тому що податок – місцевий. «Відповідно в Києві це буде одна сума, в Одесі – зовсім інша. Але є верхня межа – це 1,5% за квадратний метр від мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня», - повідомляє юристка.

Принагідно Чацкіс пояснює певні нюанси: люди отримують торішні платіжки і повинні сплатити їх зараз. У такому разі змінюється і формула розрахунку верхньої межі, адже суму мінімальної зарплати потрібно враховувати ту, що була в січні 2020 року, і тоді вже вираховувати 1,5%.

Також, зазначає юристка, є проблема із квартирами з 1990-х років: їх просто немає в реєстрі, отже, податкова не може надіслати квитанцію. «В Україні існує єдиний реєстр нерухомості, і податкова бере інформацію звідти. А цей реєстр існує теж приблизно з 2013 року», - підкреслює Чацкіс.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Водночас вона вбачає причину актуалізації цього податку в тому, що реєстр поступово наповнився, люди почали отримувати платіжки і сприйняли це як щось зовсім нове.

Як повідомляв Знай.ua, Чацкіс розповіла, як домогтися компенсації за затримки строків забудовником.

Також Знай.ua писав про те, що Чацкіс розповіла, як перевірити ризики інвестування в новобудову.