Німецький політолог Андреас Умланд у своєму блозі «Інтерпретації» прокоментував статтю співробітника відомого право-лібертіанського вашингтонського Інституту ім. Катона доктора Теда Галена Карпентера під заголовком «сповзання України до авторитаризму, що прискорюється» в журналі The National Interest, головні твердження в якій політолог називає абсурдними.

Він повідомив, що в тексті статті автор намалював похмуру картину української політики, нібито охопленої антидемократичними і ультранаціоналістичними тенденціями. Умланд додав, що ці передбачувані особливості, на думку Карпентера, роблять Україну непридатною для підтримки з боку США.

Політолог зазначив, що оцінка Карпентером недавньої історії України та заклик до припинення підтримки Києва з боку Вашингтона викликали реакцію як усередині США, так і за їх межами, і перша реакція послідувала з Москви.

«Протягом червня 2021 розгорнулася інтерактивна дискусія з приводу нападок Карпентера на Україну. На сторінках The National Interest відповідь на первісну статтю Карпентера опублікував Даг Клейн з Атлантичної ради. Трохи пізніше я опублікував друге спростування Карпентера на сайті тієї ж Атлантичної ради США. Подальші відповіді Карпентеру з'явилися на київському ресурсі «Хвиля» на російській мові і на сайті берлінського Центру ліберальної сучасності Ukraine verstehen («Розуміти Україну») на німецькій мові», - розповів Умланд.

Більш того, політолог також додав, що 28 червня 2021 року Карпентер відповів на статтю Клейна і критику Умланда його початкового тексту з ще однією статтею під красномовною назвою «Чому Україна - небезпечний і недостойний союзник», яка була знову опублікована в веб-версії журналу The National Interest, а потім перепощена на сайті Інституту Катона у Вашингтоні. Політолог підкреслив, що переклад статей Карпентера були опубліковані в безлічі російських ЗМІ і в ряді російськомовних видань, підконтрольних Кремлю.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

«Наполегливе твердження Карпентера про велику роль ультранаціоналізму в Україні – абсурдно. На відміну від інших європейських парламентів, які також обираються за системою пропорційного представництва, у Верховній Раді України з кінця 2014 року більше немає ультраправої фракції. Така фракція існувала тільки протягом двох років з 2012 по 2014 рік», - говорить Умланд.

Він нагадав, що в 2019 році ультраправі України – вперше в своїй історії і на відміну від багатьох інших радикальних націоналістів по всьому світу – пішли на парламентські вибори єдиним списком, який отримав трохи більше 2%. За словами політолога, це результат, приблизно рівний або навіть нижче того, що отримують на національних виборах багато окремих ультраправих партій в європейських країнах.

«За останні тридцять років Україна провела десятки висококонкурентних турів президентських, парламентських і місцевих виборів, більшість з яких відповідали основним демократичним стандартам. Цей досвід різко контрастує з досвідом багатьох інших пострадянських держав, що входили до складу СРСР на момент його заснування в 1922 році. Особливість України, як країни-спадкоємиці Радянського Союзу, прямо протилежна тому, що стверджує Карпентер: примітний не відносний авторитаризм, а відносний демократизм України, який робить цю державу більш гідною загальнозахідної (і не тільки американської) підтримки, ніж інші республіки-засновники СРСР» , - упевнений Умланд.

Як повідомляв Знай.uа, Атаманюк заявив, що влада шукає винних в проблемах, але нічого не робить.

Також Знай.uа писав, що Друзенко розкритикував сучасну модель українізації.