У новій програмі «Головне» на каналі «MY.UA» економіст Віктор Скаршевський розповів, як відіб'ється на кінцевому споживачі газу зменшення транзиту до 20 мільярдів кубометрів на рік.

«Запуск «Північного потоку-2» в наступному році різко не вплине ні на що, тому що у нас є законтрактовані обсяги і договір до 2024 року включно на 40 мільярдів кубометрів. Мало, але це вже нова реальність, в якій ми живемо. Все, на що це могло вплинути, вже вплинуло. В кінцевому підсумку на кінцевого споживача може вплинути видобуток власного газу, якщо його буде мало, а він дешевше, то тоді доведеться більше імпортувати, а це означає більш високі ціни», - підкреслив він.

Скаршевський сказав, що «Північний потік-2» може вплинути вже після 2024 року, коли у нас закінчується контракт з «Газпромом» за 40 мільярдів кубометрів щорічно і газотранспортна система України перестане працювати в напрямку транзиту. Тому що 15-20 мільярдів кубометрів транзиту газу – це мало і не вигідно, вважає він, доведеться доплачувати для підтримки ГТС.

«З такими обсягами неможливо буде технічно доставити газ, якщо не буде модернізована ГТС і збільшено видобуток власного газу. Тоді доведеться не віртуальним реверсом займатися, те, що ми зараз робимо, а зараз ми просто російський газ з транзитної труби беремо і доставляємо кінцевим споживачам і називаємо це віртуальним реверсом, нібито ми закуповуємо європейський газ. А якщо буде реальний реверс газу, то тоді ціна закупівлі буде набагато вищою, а це вплине і на кінцевого споживача», - резюмував він.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Нагадуємо, Знай.ua повідомляв зі слів Ялі, що до моменту зустрічі Байдена з Зеленським Північний потік-2 вже, очевидно, буде добудований.

Також раніше Скаршевський розповідав про наслідки запуску «Північного потоку-2» для України.