Як Україні обрати модель розвитку? Чому вже шостий президент не може її озвучити? Про це у програмі Євгена Рибчинського «Ще не вмерла» розповів аналітик, політтехнолог, іміджмейкер, ексзаступник керівника пресслужби президента України Олександр Кочетков.

«У 1994-95 роках були серйозні дискусії в Адміністрації Президента. Був вибір: кого підтримати, бо для всіх держава не має грошей. Або підтримуємо малий і середній бізнес, або створюємо великі фінансово-промислові групи, щоб вони підтримали машинобудування, гірничо-видобувну галузь, металургію. Інакше було не втримати ці важкі галузі», - пояснює експерт.

Водночас були дискусії про суспільну модель.

«Але була домовленість, що, умовно, захід – ідейні люди, ви займаєтесь духовними справами (освіта, кінематограф і т.д.). А ті, що ближче до виробництва, Дніпропетровськ, Харків та інші – вони створюють технічний базис для всього ідеологічного. І дійсно, заходу України були віддані всі освітні галузі: робіть що завгодно», - каже він.

На жаль, так вийшло, що з економікою відбулося покращення, а з ідеологічною темою ні. Після того неодноразово інтелектуальне суспільство поверталось до цієї моделі.

Популярні новини зараз
Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи
Показати ще

«Після 2014 року був стрімкий сплеск цікавості до цього: різні ідеї, нові суспільні догми, нова Конституція, бо ця Конституція не відповідає чинним реаліям, вона відповідає домовленостям, які були між Кучмою та Верховною Радою на чолі з Морозом. Зараз інше життя, інше сторіччя. Тобто розмови велися, але до Петра Олексійовича, пана Ющенка, Віктора Федоровича не підходили. До Володимира Олександровича підходили, і вони слухали, і потім їх почало тягти до сну», - каже він.

Як повідомляв Знай.ua, Чалий вважає, що Україна повинна дуже активно шукати своє нове місце.

Крмі того, Знай.ua повідомляв, що, за словами Вишинського, Хитання українців між Заходом і Сходом не дозволяє нам рухатись вперед.