Правозахисник, дисидент, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України, співпрезидент Асоціації єврейських громадських організацій та общин України Йосип Зісельс вважає роки, проведені в таборах для політрепресованих, гарним досвідом. Про це він розповів у програмі Сергія Дойка «Особистість».

«Це хороша школа життя. Ти відчуваєш свої можливості і де їх межа. Але для цього не треба, як я, сидіти шість років. Можна було за рік-два це зрозуміти», - каже він.

Ведучий нагадав, що свого часу Йосип Зісельс відмовився від політичної амністії.

«Принциповим було те, що я виконував у дисидентські роки свою дисидентську роботу. Я ж не був постраждалим від репресій. Ні. Я свідомо, наскільки вистачало моїх слабких сил, воював з КДБ, з совєтською владою, з ЦК КПРС. Наскільки це було можливо для мене і моїх однодумців. Для мене було важливо, що я не співпрацюю з владою аж ніяк. У мене було більше 50 допитів по двох справах і немає жодного підпису мого під протоколами цих допитів, під заключними документами слідства. Я нічого ніколи не підписував», - розповідає Зісельс.

«Раптом за дев’ять місяців до кінця мого терміну на Уралі, в Нижньому Тагілі, приїздить до мене прокурор Свердловська й каже: «Амністія вийшла, і ви можете хоч зараз вийти на волю. Підпишіть тільки ось цей папірець, що відмовляєтесь від політичної діяльності». Я кажу: «Я ніколи не вважав, що займаюсь політичною діяльністю. Це була для мене діяльність за покликом сумління, а не політичних поглядів. Але, оскільки і ніколи нічого не підписував, то і зараз не збираюсь нічого підписувати», - згадує він.

Популярні новини зараз
Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

«Я ще дев’ять місяців досидів, отримав ще рік адміністративного нагляду за те, що відмовився від амністії. Але все має свою ціну. Навіть, коли ти хочеш іти своїм шляхом і бути вірним своїм принципам», - каже Зісельс.

Знай.ua повідомляв, що політолог Вадим Трюхан пояснив, чому Україні потрібно позбавлятися від газової залежності.

Також Знай.ua повідомляв, чи зможе Порошенко стати президентом після закону про деолігархізацію.