Іноді верховенство права, доведене до абсурду, вбиває суспільний рух і стримує розвиток. Про це розповів у своєму блозі «Конституційні діалоги» український правник, громадський активіст, голова правління Центру конституційного моделювання Геннадій Друзенко.

Він порівняв цей момент із хворобою окостеніння, коли кістки далі не ростуть, не стають еластичними і перетворюють людину на майже нерухомий закоснілий об’єкт.

«Політична мудрість полягає в тому, як знайти баланс між правилами гри, які логічні, справедливі, які задають певні алгоритми дій людині в суспільстві, і порушенням цих правил, яке додає суспільну динаміку. Як, наприклад, в Америці чорні і білі громадяни почали боротися за права рабів. Це закінчилося громадянською війною, яка не була правовим актом. Врешті решт, були ухвалені 13 і 14 поправки до Конституції США», - зазначає він.

Причому, вказує правник, цей процес був із точки зору формально-правової більш ніж сумнівний.

«У штати Конфедерації, які програли громадянську війну, просто зайшли війська з півночі і фактично під силою зброї змусили ратифікувати ці поправки ті спільноти, які не готові були сприймати чорних як рівних. Звідти, знову ж таки, попри ухвалення – надання спочатку особистих, а потім і політичних прав чорношкірим американцям. Ще довго тривала сегрегація, яка закінчилась у 60 – 70 роках ХХ сторіччя», - переповідає історію США Друзенко.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Тобто, зауважує він, суспільні правила й традиції були набагато менш прогресивними, ніж формальне законодавство.

Знай.ua повідомляв, Чи має право народ України змінити Конституцію.

Также Знай.ua повідомляв, що Друзенко розкритикував сучасну модель українізації.