У своєму блозі «Конституційні діалоги» український правник, громадський активіст, голова правління Центру конституційного моделювання Геннадій Друзенко розповів про два протилежні полюси суспільства.

«Історично будь-яка спільнота, це ще Платон з Арістотелем назвали Політеєю, політичним суспільством, можна поділити на два полюси. З одного боку назва, яку придумали древні греки – тиранія, з іншого – те, що згодом перетворилось у верховенство права. Тиранія – це, власне, аналог українського слова «свавілля», коли урядовець, монарх, самодержець – той, хто найголовніший у спільноті може творити все, що йому заманеться. Таким тираном можна назвати Сталіна, Івана Грозного, Пол Пота. Це люди, діяльність яких дуже важко передбачити, а відповідно, важко планувати своє життя і пристосовуватись до несправедливого, злочинного, але все ж таки зрозумілого порядку речей», - каже він.

Альтернативою тиранії є те, що сьогодні називають конституційною демократією - суспільство, в якому встановлені правила, де правила визначають поведінку всіх осіб знизу доверху. Не завжди ці правила справедливі і далеко не завжди ідеальні, але вони дають можливість прогнозувати і планувати своє життя, зауважує ведучий.

Щоб найбільш наочно показати відмінність між цими двома полюсами суспільного облаштування держав, він навів у приклад сталінський терор 1937 року.

«Ні партійна посада, ні знання чи незнання мови, ні якісь заслуги в минулому, ні стать – нічого не могло бути абсолютною страховкою від того, що до тебе серед ночі не приїде ворний «воронок» і забере. Знаємо, брали всіх: маршалів, героїв революції, російсько- та українськомовних. Брали євреїв, етнічних росіян, українців, жінок, дітей. Все це нагадувало російську рулетку», - переконаний Друзенко.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, Знай.uа писав, що Друзенко розкритикував сучасну модель українізації.

Раніше Знай.ua повідомляв, що Шишкін пояснив, чи може народ змінювати Конституцію.